Δευτέρα, 29 Απρ.
17oC Αθήνα

ΙΟΒΕ: Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο – Επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο – Επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία
Φωτογραφία: Eurokinissi

Υποχώρησε το οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο του 2023, καθώς επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Συνοπτικά, έρευνα του ΙΟΒΕ για την «Ελληνική Παραγωγή  – Συμβούλιο Βιομηχάνων για την Ανάπτυξη» αναφέρει  πως σημειώνεται νέα εξασθένιση της ανεργίας τον Νοέμβριο του 2023, στο 9,1% από 11,7% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, καταγράφεται ήπια υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία. Από την άλλη μεριά, σημειώνεται μικρή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει:

  • Μείωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 94,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 95,3 μονάδες τον Νοέμβριο, χαμηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (100,4 μον.).
  • Υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Άνοδος 3,1% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 5,8% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 2,8% (y-o-y).
  • Ήπια ενίσχυση της απασχόλησης στη Βιομηχανία το γ’ τρίμ. του 2023, κατά 0,5% (y-o-y), έναντι εντονότερης ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1%, y-o-y).
  • Μείωση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 5,3% τον Οκτώβριο (y-o-y). Εξασθένιση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,7 δισεκ., από €4,8 δισεκ. ένα έτος πριν.
  • Υποχώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών της Βιομηχανίας 8,0% το γ΄ τριμ. στην Ελλάδα έναντι μείωσης 4,0% στην ΕΕ27.
  • Σε τρέχουσες τιμές, εξασθένιση για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων 8,7% την ίδια περίοδο, από αύξηση 39,7% ένα έτος πριν. Ηπιότερη η μείωση για τη Μεταποίηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, 8,5% σε συνέχεια ανόδου 28,7% ένα έτος πριν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις