Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ: Η Fed αύξησε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης – Ανεβαίνουν οι αποδόσεις στα ομόλογα

ΗΠΑ: Η Fed αύξησε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης – Ανεβαίνουν οι αποδόσεις στα ομόλογα
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed (Federal Reserve) των ΗΠΑ αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας κατά 25 μονάδες βάσης ή 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά, μεταδίδει το αμερικανικό CNBC.

Η κίνηση αυξάνει το εύρος στόχου της Fed στο 4,75% – 5%, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με το CNBC. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων γνωρίζουν αύξηση εδώ και λίγες ώρες, πριν ακόμα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την αμερικανική τράπεζα για το επιτόκιό της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Fed θέσπισε την αύξηση των επιτοκίων της για να εκφράσει την επιφυλακτικότητά της σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική κρίση και δείχνοντας ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.

Πρόκειται για ακόμα μια αύξηση, με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς – που καθορίζει τα επιτόκια – να σημειώνει παράλληλα ότι δεν είναι εξασφαλισμένες ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις, αφού θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Fed είχε προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης. Πάντως, οι πληροφορίες για νέα αύξηση στο βασικό της επιτόκιο είχαν κυκλοφορήσει και επηρέασαν τις αποδόσεις των ομολόγων.

Πώς κινήθηκαν οι αγορές των ομολόγων

Οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες των ομολόγων. Μάλιστα, στην ευρωζώνη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφέροντας ότι διαφαίνονται πιέσεις στις τράπεζες, ωστόσο είναι πιθανόν αυτές να εξελιχθούν σε τραπεζική κρίση.

Πάντως με δεδομένη την αναταραχή αυτή οι επενδυτές αμφιβάλλουν κατά πόσο η ΕΚΤ θα μπορέσει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού .

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι η αναταραχή αυτή μπορεί να αποδειχθεί ως «μη γεγονός» για τη νομισματική πολιτική.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,24% από 4,19% χθες έναντι 2,32% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,92% από 2,09% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0794 δολ. από το επίπεδο των 1,0758 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0787 δολάρια.

Με πληροφορίες από CNBC και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις