Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ισραηλινά επιμελητήρια: H COSCO σταματά τις παραδόσεις στα λιμάνια του Ισραήλ λόγω επιθέσεων των Χούθι

Ισραηλινά επιμελητήρια: H COSCO σταματά τις παραδόσεις στα λιμάνια του Ισραήλ λόγω επιθέσεων των Χούθι
Φωτογραφία-iStock

Ο ναυτιλιακός γίγαντας των εμπορευματοκιβωτίων China Cosco Shipping πρόκειται να σταματήσει να παραδίδει εμπορεύματα στο Ισραήλ λόγω των απειλών και των επιθέσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι Χούθι εναντίον πλοίων που πλέουν εκεί, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο Aμίρ Σάνι (Amir Shani), αναπληρωτής πρόεδρος στην Ομοσπονδία Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων, μια οργάνωση – ομπρέλα για περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις, δήλωσε ότι η Cosco ενημέρωσε τις επιχειρήσεις – μέλη της οργάνωσής για την απόφαση. Άτομο με γνώση του θέματος επιβεβαίωσε ότι η Cosco δεν θα δέχεται κρατήσεις στο Ισραήλ από την επόμενη εβδομάδα.

Οι Χούθι, που συμμαχούν με τη Χαμάς στον πόλεμό της με το Ισραήλ, κυνηγούν τα εμπορικά πλοία που έχουν οποιουσδήποτε δεσμούς με το Τελ Αβίβ, ακόμη και αν αυτοί οι δεσμοί μερικές φορές φαίνονται στην καλύτερη περίπτωση αδύναμοι.

Οι επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των πυραύλων και των αεροπειρατειών, έχουν κάνει πολλούς πλοιοκτήτες να αποφεύγουν τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και, κατ’ επέκταση, τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου. Εκατοντάδες πλοία πλέουν τώρα γύρω από την Αφρική.

Η απόφαση της Cosco πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και σημαίνει ότι τουλάχιστον μια τεράστια ναυτιλιακή εταιρεία δεν είναι πλέον πρόθυμη να στείλει φορτία με κιβώτια στο Ισραήλ. Οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 24 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τις 19 Νοεμβρίου 2023, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την απόφαση της Cosco το Σαββατοκύριακο. Τα κεντρικά γραφεία της Cosco στο Πεκίνο ζήτησαν να σταλούν ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στα οποία δεν δόθηκε άμεση απάντηση.

Κανένα πλοίο της Cosco δεν φαίνεται να έχει δεχθεί επίθεση στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, με βάση διασταύρωση πληροφοριών από την εταιρεία πληροφοριών ασφαλείας Ambrey και μια ναυτιλιακή βάση δεδομένων που τηρείται για τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Η Cosco διαθέτει στόλο τουλάχιστον 256 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο νερό, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services Ltd., μιας μονάδας του μεγαλύτερου ναυλομεσίτη στον κόσμο. Αυτό την κατατάσσει στην τρίτη θέση όσον αφορά τα εν λειτουργία πλοία. Είναι τέταρτη αν συνυπολογιστούν τα πλοία υπό παραγγελία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις