Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα – Γκρεμίζει τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών

Ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα – Γκρεμίζει τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών

Αναταραχή επικρατεί και σήμερα στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η επιδεινούμενη συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία στρέφει τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,5% και πτώση κατά 1,6% σε σχέση με το άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να ανακοινώσει σχέδιο δράσης για την οικονομία προκειμένου να περιορίσει τη νευρικότητα.

Η τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση

Η λίρα έχει υποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών για τον αυξανόμενο έλεγχο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Κάποια στιγμή σήμερα υποχώρησε έως και 12%, στη συνέχεια ανέκαμψε σημειώνοντας στις 11:00 ώρα Ελλάδας πτώση κατά 7%.

Η λίρα, που υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου στη διαπράγματεύσή της στην Ασία, μετρίασε τις απώλειες μετά τα σχόλια του Αλμπαϊράκ και την δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να παράσχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες. Στις 13.24 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,8700 λίρες ανά δολάριο.

Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, των συνεχών δηλώσεών του υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή αυτή η ανελέητη πτώση μετατράπηκε σε κατάρρευση: η λίρα υποχώρησε έως και 18%, πλήττοντας τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.

Η νέα κατάρρευση της λίρας αργά χθες έπληξε τις ασιατικές μετοχές, οδήγησε σε εξασθένιση το ραντ της Νότιας Αφρικής και έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν. Πτωτικά κινούνταν και οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.

Η κεντρική τράπεζα, που αιφνιδίασε τις αγορές τον περασμένο μήνα όταν άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την υποχώρηση της λίρας, ανακοίνωσε σήμερα κινήσεις για τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών αφού ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ότι οι αρχές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία.

Οι κινήσεις αυτές θα αποδεσμεύσουν έως 10 δισεκ. λίρες, 6 δισεκ. δολάρια και χρυσό που θα ισοδυναμεί με 3 δισεκ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να παράσχει «όλη τη ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες».

Πλήγμα για το ευρώ

Από τις εξελίξεις στην Τουρκία έχει πληγεί και το ευρώ, ιδιαίτερα μετά από το δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη με έκθεση στην Τουρκία. Σήμερα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου και έναντι του ελβετικού φράγκου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν το πρωί, με έναν πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών να σημειώνει πτώση 0,5% και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,2%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,5% κοντά σε χαμηλό έτους. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2,0%, ενώ σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια στην περιοχή κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό μηνός. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τριών εβδομάδων στο 2,85%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις