Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κάηκε πριν καν μπει ο φόρος στο ΚΙΝΟ – Πελαγοδρομεί η κυβέρνηση με τα ισοδύναμα – Στο τέλος θα επιβληθεί 23% στην εκπαίδευση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Νομικό μπλόκο στην φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών δεν επιτρέπει να γίνουν ισοδύναμα
– Ψίχουλα θα κερδίσει το κράτος και από τη φορολόγηση κυνηγιών και γκουρμέ κρεάτων
– Η εμπλοκή στην ανεύρεση ισοδύναμων φέρνει πιο κοντά την αύξηση 23% στα δίδακτρα φροντιστηρίων και σχολείων

Δεν βγαίνει με τίποτε ο λογαριασμός. Η κυβέρνηση έριξε… πυροτέχνημα με διαρροές για φορολόγηση του ΚΙΝΟ με 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη και με προσδοκία να εισπράξει 260 εκατομμύρια, όμως όπως αποδεικνύεται δεν θα λάβει ούτε ένα… λεπτό του ευρώ!

Πολύ απλά γιατί το κράτος δεν μπορεί να ανατρέψει τη σύμβαση που υπέγραψε μετά την αποκρατικοποίηση. Δεν έχει το δικαίωμα επιπλέον φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών καθώς αυτό συνιστά ανατροπή της σύμβασης. Έτσι ο σχεδιασμός για φορολόγηση του ΚΙΝΟ πάει περίπατο.

Παράλληλα το σχέδιο για εισπράξεις από τη μετάβαση συγκεκριμένων κατηγοριών κρεάτων στον ΦΠΑ με συντελεστή 23% θεωρείται τουλάχιστον ουτοπική. Η αγορά ελαφιού, ζαρκαδιού, αγριογούρουνου ή βουβαλιού είναι τόσο περιορισμένη που ουσιαστικά μια αύξηση της τάξης το πολύ 7 με 8% δεν θα αποφέρει παρά ελάχιστα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Με λίγα λόγια… κάηκε και αυτό το σενάριο ήδη απ’ την … προθέρμανση. Βέβαια δεν υπάρχει τίποτε το αστείο στην όλη υπόθεση. Με τα ισοδύναμα να πέφτουν από τον έναν… τοίχο στον άλλο καθώς η κυβέρνηση βαδίζει αποδεδειγμένα πλέον στα τυφλά γυρνάμε στην αρχή που δεν είναι άλλη από το έλλειμμα της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει από τον υπολογισμό της κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Καθώς λοιπόν ισοδύναμα δεν βρίσκονται πλησιάζει όλο και περισσότερο η ημέρα που θα επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ΦΠΑ 23%.
Το χειρότερο όλων είναι πως ακόμη και εάν επιβληθεί 23% ΦΠΑ τόσο στα φροντιστήρια όσο και σε όλες τις βαθμίδες των ιδιωτικών σχολείων τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 250 με 260 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι θεσμοί θα απαιτήσουν μέτρα για τα υπόλοιπα 140 με 150 εκατομμύρια ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση…

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε