Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Καμία… “καθαρή” έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο – Παράταση του προγράμματος “βλέπει” ο γερμανικός τύπος

Καμία… “καθαρή” έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο – Παράταση του προγράμματος “βλέπει” ο γερμανικός τύπος

Δεν φαίνεται να… συμμερίζεται και τόσο την αισιοδοξία την ελληνικής κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο ο γερμανικός τύπος, ο οποίος κάνει λόγο για παράταση του προγράμματος και μετά τον μήνα – “ορόσημο”.

Σύμφωνα και με τα όσα έγραψε η Deutsche Welle, οι δανειστές συζητούν με την ελληνική πλευρά για παράταση του τρίτου προγράμματος λίγους μήνες τον Αύγουστο του 2018.

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, οι θεσμοί σκέφτονται να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, καθώς η ελληνική πλευρά φαίνεται να χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει.

Επιπλέον, το ακόμα δεν έχει συμφωνήσει αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους την οποία θα προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Την Παρασκευή (20.04.2018) οι δανειστές της Αθήνας συναντώνται για εμπιστευτικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.

Οι δανειστές εξάλλου ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία. Μόνο που σ’ αυτό αντιτίθεται η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία. Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις