Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Καμπανάκι από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής – Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την οικονομία

Καμπανάκι από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής – Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την οικονομία

«Θέλω να μετριάσω τις προσδοκίες. Η χώρα από εδώ και πέρα έχει βαριές δεσμεύσεις και κληρονομιές. Η αποκατάσταση θα πάρει χρόνο», τόνισε ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Βαρίδια για την οικονομία αύξηση κατώτατου μισθού και δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά.
Κακό μήνυμα στις αγορές αν δεν είναι επιτυχές το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Δυσάρεστες διαπιστώσεις επιφύλαξε ο επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης για το Μαξίμου, σε σχέση με το μεταμνημονιακό αφήγημα που θέλει να προβάλει για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας.

«Θέλω να μετριάσω τις προσδοκίες. Η χώρα από εδώ και πέρα έχει βαριές δεσμεύσεις και κληρονομιές. Η αποκατάσταση θα πάρει χρόνο», τόνισε ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης κατά τη συνεδρίαση παρουσίασης  της τριμηνιαίας  Έκθεσης, που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την απόσβεση της ζημίας 8 ετών. Αυτό θα πάρει χρόνο». Γι αυτό εξήγησε ότι το «κριτήριο» είναι το «εάν κινούμαστε στο σωστό δρόμο και όχι σε ποιο σημείο είμαστε σε σχέση με ότι συνέβαινε  δέκα χρόνια πριν». Ο επικεφαλής του Γραφείου εμμέσως πλην σαφώς έκρουσε τον κώδωνα ότι υπάρχει ακόμα υψηλό ποσοστό ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων, μειωμένα κεφάλαια, άρα και επενδύσεις και ένα εργατικό προσωπικό μειωμένο και αριθμητικά και ποιοτικά».  Ειδικά για τις αποπληρωμές του δημοσίου ανέφερε ότι υπάρχουν φορείς που χρωστούν και έχουν ρευστότητα αλλά δεν ικανοποιούν τις οφειλές τους είτε γιατί εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις είτε γιατί υπάρχει κακή διοικητική οργάνωση!

Ερωτηθείς για το τι θα σημαίνει μια «εμπλοκή» στο προσεχές Eurogroup της 11ης Μαρτίου και της εκταμίευσης του ενός δισεκατομμυρίου που αναμένουμε είπε ότι «όχι μόνο θα στερήσει ποσά για τα δημόσια ταμεία αλλά παράλληλα θα στείλει κακό μήνυμα στις αγορές».

Σε ότι αφορά το θέμα των αναδρομικών είπε πως «θεωρούμε σοβαρό κίνδυνο τις δικαστικές αποφάσεις για καταβολή αναδρομικών, επικίνδυνο όχι από μόνο του ότι τα «δώρα»  μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τον προϋπολογισμό αλλά η δυναμική που θα δημιουργηθεί και σε ποιο σημείο θα καταλήξει».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και αυτό που ανέφερε ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την αύξηση του κατώτατου μισθού λέγοντας ότι «μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει αντιληπτή από τις επιχειρήσεις σαν αύξηση του εργασιακού τους κόστους και μείωση της κερδοφορίας. Βραχυχρόνια μπορούν να αντιδράσουν οι επιχερήσεις είτε μειώνοντας την απασχόληση είτε αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους. Μακροχρόνια θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας που απασχολούν ώστε να εξουδετερωθεί η επίπτωση στο μοναδιαίο κόστος εργασίας».

Ο επικεφαλής του Γραφείου πάντως επισήμανε ως θετικές εξελίξεις την μεγέθυνση που καταγράφει η οικονομία, τη μείωση της ανεργίας, τα χαμηλά του πληθωρισμού και της μείωσης των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις