Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κατάινεν: Δικαίωμα της Ελλάδας η αύξηση του κατώτατο μισθού αλλά… με “αστερίσκο”

Κατάινεν: Δικαίωμα της Ελλάδας η αύξηση του κατώτατο μισθού αλλά… με “αστερίσκο”

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και υπάρχει ισχυρή βάση για ανάπτυξη στο μέλλον» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Ανταγωνιστικότητα Γιούρκι Κατάινεν, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα, μετά τις επαφές του με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον πρόεδρο της Βουλής και επιτροπές της Βουλής και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, είπε ότι βεβαίως αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας να το κάνει αυτό, προσθέτοντας ότι “η σύστασή μας προς όλα τα κράτη και όχι μόνον προς την Ελλάδα είναι ότι οι μισθοί πρέπει να ακολουθούν την εξέλιξη της παραγωγικότητας”.

Είναι μια υγιής αρχή, είπε η σύνδεση της αύξησης των μισθών με την αύξηση της παραγωγικότητας, διαφορετικά οι αυξήσεις των αμοιβών δεν είναι βιώσιμες. Κατανοώ, πρόσθεσε, ότι σε πολλά επαγγέλματα οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, αλλά παράλληλα με την αύξηση τους πρέπει να αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα γιατί είναι προϋπόθεση για τις επενδύσεις στη χώρα. Το σημαντικό για την Ελλάδα, τόνισε, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

“Να εφαρμοστούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις”

Ο κ. Κατάινεν επέμεινε ιδιαίτερα στην εφαρμογή «πλήρως και γρήγορα» των μεταρρυθμίσεων και από την παρούσα και από την επόμενη κυβέρνηση, για να επισημάνει ότι ενδεχόμενα πισωγυρίσματα θα μειώσουν την εμπιστοσύνη. Στη χώρα μου είπε, προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Για τη φορολογία, σημείωσε ότι είναι υψηλή και πρέπει να μειωθεί σταδιακά και να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Όσο διευρύνεται η φορολογική βάση, τόσο μπορεί να μειωθεί η φορολογία, τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι ίσως πρέπει να μεταφερθεί ένα μέρος της από την εργασία και την επιχειρηματικότητα στην κατανάλωση.

Για μια ακόμη φορά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής έδωσε εύσημα στη χώρα μας η οποία έχει την πρωτιά στην απορρόφηση των κονδυλίων στο πλαίσιο του EFSI (Σχεδίου Γιούνκερ) ανάλογα με το ΑΕΠ της.

Ο κ. Κατάινεν το πρωί έκανε «διάλογο με τους πολίτες» κατά την έναρξη του διήμερου συνεδρίου που οργανώνει σήμερα και αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Μέγαρο Μουσικής για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και κατέγραψε θετικό κλίμα, βελτιωμένο απ’ αυτό που είδε πριν δύο χρόνια. Οι μετέχοντες, είπε, δεν μιλούσαν μόνον για την κρίση, αλλά για όλα τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

Το συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε νέους 18-35 ετών που αναζητούν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον και έχει σκοπό να τους παράσχει ενημέρωση και να συμβάλει στην ανταλλαγή απόψεων. Στις θεματικές που αναπτύχθηκαν σήμερα, πρώτη ημέρα, αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα, συζητήθηκαν οι ενότητες: ψηφιακή εποχή, επιχειρηματικότητα και δεξιότητες για νεοφυείς επιχειρήσεις, Εράσμους για νέους επιχειρηματίες, θερμοκοιτίδες, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, έρευνα και τεχνολογία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις