Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Στο ΚΙΝΟ βρίσκουν ισοδύναμο για την εκπαίδευση! – Νέα πρόταση για την πρώτη κατοικία

Στο ΚΙΝΟ βρίσκουν ισοδύναμο για την εκπαίδευση! – Νέα πρόταση για την πρώτη κατοικία

Την παράταση ως και 16 Νοεμβρίου 2015 της προθεσμίας για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23% προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκει τα ισοδύναμα που ψάχνει στο… ΚΙΝΟ! Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, νέα πρόταση βρίσκεται στα “σκαριά”.

Με την παράταση της προθεσμίας, που αναμενόταν, δίνεται προσωρινή λύση στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης που αναζητά ισοδύναμα ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση του μέτρου. Παράλληλα με την τροπολογία καταργούνται πρόστιμα που τυχόν επιβλήθηκαν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για την μη υπαγωγή τους ή εκπρόθεσμη ένταξή τους στο καθεστώς του ΦΠΑ, στο διάστημα δηλαδή που το θέμα βρισκόταν σε εκκρεμότητα και επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν ότι κερδίζει έδαφος αντί της επιβολής ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία η επιβολή φόρου στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από το μέτρο αυτό μπορούν να εισπραχθούν έσοδα που να υπερκαλύψουν τα προσδοκώμενα από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Mega, η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να επιβάλλει φόρο κοντά στο 5% στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, κάτι που στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως θα έχει εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τον σκόπελο του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που η ίδια βέβαια δημιούργησε.

Νέα πρόταση για την πρώτη κατοικία

Εντός των επόμενων ωρών ή ημερών η κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης να καταθέσει και νέα πρόταση για το θέμα της πρώτης κατοικίας και την προστασία της από τους πλειστηριασμούς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο μετά από σύσκεψη προσανατολίζεται σε ένα νέο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας σε ποσοστό 70%.

Το ποσοστό αυτό είναι πιο χαμηλό από την τελευταία ελληνική πρόταση, την οποία οι δανειστές δεν είχαν δεχθεί.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στους δανειστές, με τις κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως μέχρι τη Δευτέρα στο κρίσιμο Eurogroup θα έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές.

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, μετά και το τελεσίγραφο Μοσκοβισί, πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι και το τέλος της εβδομάδας έτσι ώστε τη Δευτέρα που θα διεξαχθεί το Eurogroup να υπάρχει συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Αθήνα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε