Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια αυξήσεων της κυβέρνησης – Κοντά στα 700 ευρώ από το 2022

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια αυξήσεων της κυβέρνησης – Κοντά στα 700 ευρώ από το 2022

Σε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το 2022, με την πρώτη να έρχεται την Πρωτοχρονιά. Το βασικό σενάριο προβλέπει μια αύξηση που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 5% και 6,5%, με τις αποδοχές των χαμηλόμισθων εργαζομένων να φθάνει κοντά στα 700 ευρώ. 

Η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό έχει ήδη νομοθετηθεί και θα ισχύσει αυτόματα από την Πρωτοχρονιά. Το 2022 λοιπόν θα βρει εκατομμύρια εργαζόμενους με ένα συν 2% στις αποδοχές τους, με τον κατώτατο μισθό να φθάνει τα 663 ευρώ από τα 650 που είναι σήμερα. 

Η νέα αύξηση που έχει ήδη προαναγγελθεί προβλέπει ως βασικό σενάριο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», την ενσωμάτωση στην αύξηση του μισθού του μέσου όρου του ρυθμού ανάπτυξης για το διάστημα από 2019 έως 2021 και ταυτόχρονα να δοθεί ένα μέρος από την ανάπτυξη που αναμένεται το 2022. Σε ποσοστά, το βασικό σενάριο βγάζει μια αύξηση που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 5% και 6,5%. Με αυτόν τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ποσοστό από τον ρυθμό ανάπτυξης.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η αύξηση σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης εν σημαίνει ότι με ανάπτυξη 5% ο μισθός θα αυξηθεί 10%, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη όπως τελικά καταλήγει η κυβέρνηση ο μέσος όρος του ρυθμού ανάπτυξης που έχει καταγραφεί στη διάρκεια της έως τώρα κυβερνητικής θητείας.

Πού θα φτάσει ο κατώτατος μισθός

Σύμφωνα λοιπόν με τον «Ελεύθερο Τύπο», με αύξηση κατά 5% ο κατώτατος μισθός από τα 663 ευρώ που θα είναι από 1/1/2022 θα αυξηθεί στα 696 ευρώ. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, με αύξηση κατά 6,5% ο βασικός μισθός αναμένεται να φτάσει στα 706 ευρώ.

Στα ποσά αυτά, αν μπουν και τα επιδόματα γάμου για τους έγγαμους, τότε με την αύξηση 5% ο βασικός μισθός έγγαμου/μης υπαλλήλου θα διαμορφωθεί από τα 729 ευρώ, στα 766 ευρώ, ενώ με αύξηση 6,5% θα πάει στα 777 ευρώ.

Οι φόβοι των οικονομολόγων

Άγνωστος «Χ» στην εξίσωση του νέου κατώτατου μισθού, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι οι απόψεις που θα διατυπώσουν οι εμπειρογνώμονες κατά τη διαβούλευση που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Μπορεί να θεωρείται θετικό το γεγονός ότι η οικονομία ανεβάζει στροφές, αλλά ταυτόχρονα ανεβαίνουν οι τιμές λόγω ενεργειακής ακρίβειας και αναζωπυρώνεται ο πληθωρισμός που ήταν με αρνητικά ποσοστά το 2020 (μείον 1,3%).

Μια αύξηση μισθών θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών και ο φόβος των οικονομολόγων της κυβέρνησης είναι μήπως πάει στον βρόντο η αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων γιατί θα την ροκανίσει η άνοδος του πληθωρισμού.

Το αντίβαρο στην πληθωριστική πίεση είναι όμως ότι ο κατώτατος μισθός δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους, αλλά περίπου 500.000 υπαλλήλους οι οποίοι δεν είναι αυτοί που θα ανεβάσουν τον τιμάριθμο, μια που και με τα 650 ευρώ που παίρνουν οι τιμές τραβούν την ανηφόρα.

Τα ποσά από το 2022 και οι τριετίες

Με την κλειδωμένη αύξηση 2% από 1/1/2022 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα. Όσοι είναι έγγαμοι και καλύπτονται από τη σύμβαση που υπογράφουν οι εργοδότες με τη ΓΣΕΕ, έχουν ένα συν 10% από το επίδομα γάμου, που σημαίνει ότι οι βασικές αποδοχές από τα 715 ευρώ σήμερα θα ανέβουν στα 729 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τους παλαιότερους υπαλλήλους που είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία έως 9 ή και περισσότερα χρόνια έως τις 14/2/2012, προβλέπεται πάνω στον μισθό είτε του άγαμου είτε του έγγαμου και άλλο ένα 10% από τις  προσαυξήσεις λόγω τριετιών. Οι προσαυξήσει αυτές βέβαια έχουν παγώσει στις τριετίες που είχαν συμπληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2012 που σημαίνει ότι η προϋπηρεσία που διανύουν οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά δεν έχει προσαύξηση τριετιών. Οι τριετίες από το 2012 και μετά θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%, σύμφωνα με ρήτρα των Μνημονίων. Η ανεργία είναι τώρα στο 13% και σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης που έχουν περιληφθεί στο οικονομικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι κάτω από 10% το 2025.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις