Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Κάζακς (ΕΚΤ): Το χειρότερο λάθος θα ήταν η πολύ πρόωρη μείωση των επιτοκίων

Κάζακς (ΕΚΤ): Το χειρότερο λάθος θα ήταν η πολύ πρόωρη μείωση των επιτοκίων
Φωτογραφία-Reuters

Το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Martins Kazaks,την επαύριον της ανακοίνωσης της Λαγκάρντ για τα επιτόκια, προέτρεψε σε υπομονή για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, προειδοποιώντας ότι το σοβαρότερο λάθος θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να ανακάμψει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενώ τα επιτόκια «θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται», εκτός αν υπάρξουν σημαντικά σοκ, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βιαστεί να ξεκινήσει τη διαδικασία, δήλωσε στο Bloomberg.

«Αυτό θα ήταν σε κάθε περίπτωση χειρότερο από το να περιμένουμε λίγο», δήλωσε την Παρασκευή στη Ρίγα. «Έχουμε δει από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ότι αν κάποιος αρχίσει να χαλαρώνει πολύ νωρίς, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει να επανέρχεται ο πληθωρισμός και τότε θα πρέπει να αυξήσει πολύ περισσότερο τα επιτόκια».

Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται λιγότερο από μία ημέρα μετά τη διατήρηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στο 4% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Με την πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ, να αποκρούει λιγότερο έντονα από ό,τι αναμενόταν τα στοιχήματα της αγοράς για μείωση ήδη από την άνοιξη, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για τον Απρίλιο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φάνηκε να συγκλίνουν γύρω από μια κίνηση τον ερχόμενο Ιούνιο.

Παρά την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού πέρυσι, οι αξιωματούχοι δεν είναι έτοιμοι να κηρύξουν τη «νίκη» (σ.σ. κατά του πληθωρισμού) και ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η ισχυρή αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Οι κίνδυνοι για την αγορά εργασίας παραμένουν στο προσκήνιο, καθώς η ανεργία παραμένει χαμηλή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Μπόστγιαν Βάσλε.

«Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται εν μέρει στην αύξηση των μισθών, η οποία σήμερα είναι σημαντικά πάνω από το επίπεδο που θα ήταν συμβατό με τον πληθωρισμό 2%», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTVSLO την Παρασκευή.

Αν και η αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο – σε 2,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν – αυτό οφειλόταν κυρίως σε επιδράσεις βάσης και η ΕΚΤ αναμένει ότι η επιβράδυνση θα συνεχιστεί το 2024, αν και με πιο ήπιο ρυθμό.

Ταυτόχρονα, η οικονομία αγωνίζεται και ενδέχεται να έχει υποστεί ήπια ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Την Τρίτη (30.1.24) αναμένεται η εκτίμηση της Eurostat για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Ο Kazaks αναγνώρισε ότι η ύφεση είναι πιθανή.

Επιστρέφοντας στα επιτόκια, είπε ότι το σημείο εκκίνησης για κάθε κύκλο χαλάρωσης θα διαμορφώσει τα βήματα με τα οποία θα μειωθεί το κόστος δανεισμού.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσουμε στο 2% – θα μπορούσατε να κάνετε νωρίτερα μικρότερα βήματα ή θα μπορούσατε κάπως αργότερα μεγαλύτερα βήματα – αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις