Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων: Καταγράφονται οι ανάγκες σε εργαζομένους και ειδικότητες

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων: Καταγράφονται οι ανάγκες σε εργαζομένους και ειδικότητες
Φωτογραφία-iStock

Προχωρά σε καταγραφή των αναγκών σε εργαζομένους και ειδικότητες η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, αναζητώντας το κατάλληλο προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης, δήλωσε ότι: «Οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό από τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού, της μεταποίησης και του εμπορίου είναι ορατές σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής κοινότητας. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται εξειδικευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Όλα τα επιμελητήρια εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της καταγραφής των πραγματικών αναγκών της οικονομίας. Σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών αναζητούμε το κατάλληλο προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, στην Ελλάδα, 8 στους 10 εκ των εργοδοτών – ποσοστό 7% υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο – αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων ταλέντων, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ 11ετίας.

Όπως αναφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων σε ανακοίνωσή της, η διόγκωση του φαινομένου της απόκλισης των προσόντων και ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού από τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδηθεί.

Αποτελεσματικές δράσεις μεγάλης κλίμακας και νέα καινοτόμα εργαλεία πρέπει να επιστρατευτούν, προκειμένου να συμβάλουμε πιο δυναμικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΕΕ προχωρά στην καταγραφή των αναγκών σε εργαζομένους και ειδικότητες με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων από όλη την χώρα. Επιπλέον, απαιτείται και η συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, ώστε οι εξελίξεις στο εργασιακό τοπίο να συνδυαστούν με τη βέλτιστη εναρμόνιση των δράσεων στον τομέα της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Στόχος αποτελεί η μείωση των ποσοστών ανεργίας, η εύρεση σταθερών και ποιοτικών και εξασφάλιση για τις ελληνικές επιχειρήσεις κατάλληλου εργατικού δυναμικού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις