Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Κίνα: «Χωρίς νόημα» οι περιορισμοί στις εξαγωγές της ΕΕ

Κίνα: «Χωρίς νόημα» οι περιορισμοί στις εξαγωγές της ΕΕ
Φωτογραφία-iStock

Απάντησε το Πεκίνο σήμερα (6.12.2023) για τους περιορισμούς των εξαγωγών προς την Κίνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), συμπεριλαμβάνοντας τους περιορισμούς στην εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Ουενμπίν «αυτό δεν έχει νόημα». 

Αύριο (Πέμπτη  07.12.23) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής ΕΕ-Κίνας με την παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Θα είναι η πρώτη συνάντηση κορυφής πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στους ηγέτες των Βρυξελλών και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης της οποίας θα είναι το εμπόριο.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πριν από τη συνάντηση πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα ανεχθούν μακροπρόθεσμα μια ανισορροπία στις εμπορικές ανταλλαγές».

Σε απάντηση των προηγούμενων δηλώσεων, της ΕΕ, ο Ουάνγκ Ουενμπίν τόνισε στην τακτική συνέντευξη Τύπου, σήμερα (6.12.23) πως «η Κίνα είναι ένας αξιόπιστος και απαραίτητος εταίρος της ΕΕ».

«Η διαχείριση με σωστό τρόπο των διαφορών μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων είναι σημαντική για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας «Ελπίζουμε πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα εργαστεί με την Κίνα προκειμένου να συναντηθούν στα μέσα του δρόμου, θα δημιουργήσουν μια θετική ατμόσφαιρα για την επιτυχία της συνάντησης των ηγετών Κίνας-ΕΕ, και θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις