Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Κλιμακώνεται η κόντρα Μελόνι-ΕΕ: Προβλέπει ανάπτυξη της Ιταλίας πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των Βρυξελλών

Κλιμακώνεται η κόντρα Μελόνι-ΕΕ: Προβλέπει ανάπτυξη της Ιταλίας πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των Βρυξελλών
Φωτογραφία-Reuters

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε σήμερα (04.01.24) ότι βλέπει περιθώρια για την οικονομία της Ιταλίας να αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος, παρά το γεγονός ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ προβλέπει χαμηλότερες επιδόσεις για τη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας (Τζόρτζια Μελόνι), 46 ετών, μίλησε σε μια μακρά συνέντευξη Τύπου σήμερα (04.01.24) που είχε αρχικά προγραμματιστεί ως εκδήλωση για το τέλος του έτους. Καθυστέρησε δύο φορές για λόγους υγείας.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η οικονομία φέτος, η ανάπτυξη θα είναι ωστόσο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε η Μελόνι στους δημοσιογράφους στη Ρώμη.

Πρόσθεσε σχετικά με τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια: «Πιστεύω ότι φέτος μπορούμε να προβλέψουμε μείωση των επιτοκίων».

Η Ιταλία εισήλθε στο 2024 έχοντας ξεφύγει από την απειλή της υποβάθμισης του χρέους της χώρας σε «σκουπίδι» και με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών και των ιταλικών ομολόγων να είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Η Ιταλία απέφυγε επίσης τη μομφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής της πολιτικής, ακόμη και όταν οι πρόσθετες δαπάνες σήμαιναν ότι το έλλειμμά της ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δεν θα πέσει κάτω από το όριο της ΕΕ μέχρι το 2026 – ένα χρόνο αργότερα από το προγραμματισμένο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, βλέπει την ανάπτυξη της ΕΕ κατά 1,3% φέτος, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της, ενώ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,9% για την Ιταλία.

Η Τράπεζα της Ιταλίας μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης για το επόμενο έτος, λόγω των αυστηρότερων νομισματικών και πιστωτικών συνθηκών τόσο για τις οικογένειες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 0,7% το 2023 και μόλις κατά 0,6% το 2024. Αυτό αφήνει την Μελόνι να αγωνίζεται να βρει πόρους για να τηρήσει τις υποσχέσεις του προς τους ψηφοφόρους, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να μειώνει τα επίπεδα του χρέους, τα οποία ανέρχονται στο 140% του ΑΕΠ.

Η Μελόνι υπερασπίστηκε τον έκτακτο φόρο στις τράπεζες, λέγοντας ότι η κυβέρνησή της ήταν η πρώτη ιταλική που αντιμετώπισε τα αθέμιτα περιθώρια κέρδους. Αντιμετώπισε πλήγμα όσον αφορά την υπόσχεσή της να συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ (3,2 δισ. δολάρια) σε νέους φόρους από τον τραπεζικό κλάδο, αφού ορισμένοι από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δήλωσαν ότι θα αποφύγουν την καταβολή της εισφοράς.

Η Μελόνι επανέλαβε τα σχέδια της Ιταλίας να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 20 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της. Είπε επσίης, ότι η κυβέρνησή της θα μπορούσε να πουλήσει περαιτέρω μερίδιο στην Poste Italiane SpA, χωρίς να χάσει τον έλεγχο της εταιρείας, και θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εθνικής υπηρεσίας σιδηροδρόμων Ferrovie dello Stato SpA.

Η πρωθυπουργία της σημαδεύτηκε από αντιπαραθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με τους δεξιούς εταίρους της στον συνασπισμό να διχάζονται για θέματα όπως ο νόμος για τον προϋπολογισμό και οι σχέσεις της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι και ο μεγαλύτερος εταίρος της, η Λέγκα, ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της επικύρωσης ενός ταμείου διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο μήνα, παρατείνοντας μια λαϊκιστική σύγκρουση με τους εταίρους της ΕΕ που απομονώνει την Ιταλία. Η Forza Italia, ο μικρότερος εταίρος του συνασπισμού, απείχε από την ψηφοφορία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι προτεραιότητες για την ιταλική προεδρία του G7, η οποία μόλις ξεκίνησε, θα περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη και την Αφρική. Ειδικά το τελευταίο θέμα είναι σύμφωνο με τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση από την άλλη πλευρά της Μεσογείου.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις