Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο: Ποιοι θα το πάρουν και όσα πρέπει να γνωρίζετε

κοινωνικό μέρισμα

Από τα πιο… επίσημα χείλη ανακοινώθηκε πως θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο το κοινωνικό μέρισμα.
Το ποσό για το κοινωνικό μέρισμα δύσκολα θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Βγήκαν τα… κομπιουτεράκια για το πόσα θα πάρουν και ποιοι.
Θετικοί και οι δανειστές στο να δοθεί το μέρισμα από το υπερπλεόνασμα.

Ο κύβος ερρίφθη και η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι τελικά θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα τον άλλο μήνα. Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς“. Δεν προσδιόρισε βέβαια τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί, ούτε και το ποσό που διανεμηθεί.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες έχουν υπάρξει διάφορες σκέψεις για τον τρόπο καταβολής του μερίσματος, καθώς επίσης και για τους δικαιούχους. Ωστόσο επειδή ο πρωθυπουργός φωτογράφησε αυτούς που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ποσό που εν δυνάμει θα μοιραστεί δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο.

Click4more: Μητσοτάκης: Μέρισμα στους πιο αδύναμους, ενίσχυση της ασφάλειας και «πράσινη» ανάπτυξη – Τι είπε για το προσφυγικό

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολύ δύσκολα θα υπερβεί τα 200 εκατ. και ως εκ τούτου αρχίζουν και υπάρχουν διάφορα σενάρια για το ποιοι θα το λάβουν και πόσα θα αντιστοιχεί στον καθένα.

Όπως έχει τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης, «μετά από 10 χρόνια κρίσης δεν θα ανεχτώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».

Ήδη έχουν υπάρξει επαφές με τους δανειστές, οι οποίοι δεν είναι αντίθετοι στο να δοθεί κάποιου είδους μερίσματος από το υπέρ πλεόνασμα που θα προκύψει.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες που υπάρχουν το μέρισμα θα δοθεί στις εξής κοινωνικές ομάδες:

  • Σε όσους λαμβάνουν πολύ χαμηλή σύνταξη. Το όριο θα είναι πιθανότατα κάτω από τα 600 ευρώ.
  • Σε όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα κριτήρια για να λάβει κάποιος το εν λόγω επίδομα είναι:

  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
  • Τα τεκμήρια διαβίωσης της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (αυτοκίνητα ή δίκυκλα) να μην υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των 6.000 ευρώ.
  • Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, κ.λπ. να μην υπερβαίνει το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης:
  1. Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό τα 1.200 ευρώ.
  2. Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, τα 1.800 ευρώ.
  3. Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, τις 2.100 ευρώ.
  4. Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, τις 2.400 ευρώ.
  5. Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, τις 2.700 ευρώ.
  6. Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, τις 3.000 ευρώ.

Στον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα πρόνοιας (συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων τέκνων του πρώην ΟΓΑ) εκτός από το επίδομα αναδοχής, το επίδομα των απροστάτευτων τέκνων και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ένταξης στο πρόγραμμα του ΚΕΑ είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ιδίως οι άστεγοι) μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους Δήμους για την υποβολή φορολογικής δήλωσης πριν καταθέσουν την αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα τα εξής ποσά:

– Κάθε άγαμος, 200 ευρώ το μήνα.

– Κάθε ζευγάρι έγγαμων ή συνδεδεμένων με σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 300 ευρώ το μήνα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις