Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κομισιόν: Πράσινο φως στον ελληνικό προϋπολογισμό!

Κομισιόν: Πράσινο φως στον ελληνικό προϋπολογισμό!
Φωτογραφία Reuters

Η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για τον ελληνικό προϋπολογισμό όπως ήταν αναμενόμενο. Επίσης, ενέκρινε την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι το σχέδιο που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ. Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2019.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, των οποίων οι προϋπολογισμοί «συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019», σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και η Φινλανδία.

 Εύσημα στην Ελλάδα από τον Ντομπρόβσκις

Την ικανοποίηση του για την γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντις Ντομπρόφσκις.

Ο κ. Ντομπρόφσκις παρουσιάζοντας τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους επόμενους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης συνεχάρη την Ελλάδα για τον πρώτο προϋπολογισμό που υπέβαλε μετά τα μνημόνια τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μοσκοσβισί: Ανοίγει ο δρόμος για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην Ελλάδα χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε ένα «νέο στάδιο» οικονομικής σταθερότητας. Όπως ανέφερε κατά την άποψη της Επιτροπής η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και σέβεται τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε. «Οι προσπάθειες των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς ως προς τα δημόσια οικονομικά, την οικονομική μεγέθυνση και την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο Μοσκοβισί σημειώνοντας πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για ακύρωση μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί σε σχέση με τις συντάξεις και τα οποία αν εφαρμόζονταν θα μείωναν τις συντάξεις 1,4 εκατ. συνταξιούχων στην Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το Συμβούλιο θα εγκρίνει τη γνώμη της Επιτροπής για την Ελλάδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις