Οικονομία

“Στενό κορσέ” πλεονασμάτων μέχρι το 2060 ετοιμάζει η Κομισιόν για την Ελλάδα

- Σχέδιο για πλεονάσματα πέριξ του 2% μέχρι το... 2060 ετοιμάζει για την Ελλάδα η Κομισιόν!
- Η συγκεκριμένη πρόβλεψη μπορεί να συνδεθεί με τα μέτρα για το χρέος που ζητά η κυβέρνηση
- Αισιόδοξος για την συμφωνία με την Ελλάδα, εμφανίζεται ο Βοφλγκανγκ Σόιμπλε

Στενό κορσέ για την Ελλάδα μέχρι το 2060 προετοιμάζει η Κομισιόν για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, έχουν πάρει την εντολή να επεξεργαστούν ένα σχέδιο, με το οποίο θα δεσμεύεται η χώρα μας να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα πέριξ του 2% ως το 2060.

Η νομική βάση στην οποία στηρίζονται είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να έχουν ελλείμματα του προϋπολογισμού μεγαλύτερα του 3%. Αν ξεπεράσουν αυτό το όριο αυτομάτως τίθενται υπό την επιτήρηση της Κομισιόν η οποία εκδίδει προειδοποιήσεις και καλεί τις χώρες να πάρουν μέτρα να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Για την Ελλάδα, αν τελικά περάσει αυτό το σχέδιο, θα προβλέπεται να υπάρχει οπωσδήποτε πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2060, πράγμα που θα συνδεθεί με τη ρύθμιση για το χρέος.

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε

Ακόμη πιο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το πέρας της Συνόδου των G7, στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι, παρά τις διαρκείς διαφωνίες γύρω από το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας ότι η αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας ενισχύθηκε. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «πιστεύω ότι ήρθαμε πάλι λίγο πιο κοντά στον στόχο».

Πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όλων των λεπτομερειών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία για την Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι χθες το ζήτημα της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των G7. Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επαναδιατύπωσε τη σταθερή απαίτηση του Ταμείου για σαφείς δεσμεύσεις που να αφορούν τη λήψη μέτρων εκ μέρους των ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, επιτρέποντας έτσι στο ΔΝΤ να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι νέες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ενδεικτικές της διάστασης απόψεων που εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
«Σήμα» Στουρνάρα υπέρ της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας στο εισόδημα
«Η φορολογική διάβρωση αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα της φορολογικής πολιτικής, καθώς οδηγεί σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης χωρίς αντίστοιχη βελτίωση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων« αναφέρεται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τράπεζες: Δάνεια 20,6 δις. έδωσαν το 2024 στις επιχειρήσεις – Το 21% σε βιομηχανία και μεταποίηση
Μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών πιστωτικών προϊόντων, μεγαλύτερο μερίδιο ως προς την αξία των εκταμιευμένων νέων δανείων (62%) αντιστοιχούσε σε “πιστωτικές γραμμές”, οι οποίες κατά βάση αφορούν δάνεια τακτής λήξης τμηματικών εκταμιεύσεων
Finance background illustration with abstract stock market information and charts over world map and stock indexes
Καμπανάκι ΤτΕ για έκρηξη αμυντικών δαπανών: Θα φέρει αύξηση φόρων και μείωση δαπανών για να μην εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος
«Eάν οι επιπλέον δαπάνες δεν συνοδευθούν από μέτρα εξοικονόμησης δαπανών ή αύξησης εσόδων, θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα χρέους και αυξημένες δαπάνες για τόκους» προειδοποιεί ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας
Κατάρριψη drones