Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κούρεμα καταθέσεων: Stop από τον Ντράγκι

Κούρεμα καταθέσεων: Stop από τον Ντράγκι

Αντίθετος με το κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα όπως έγινε πριν μερικά χρόνια στην Κύπρο είναι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θεωρώντας πως δεν πρέπει να τιμωρηθούν όσοι δεν… φυγάδευσαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

“Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων. Αποκλείω το bail in είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα” είπε ο Ντράγκι κατά την εισήγησή του σε ανεπίσημο δείπνο των κεντρικών τραπεζιτών όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με την Ημερησία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση να μην υπάρξει κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα ελήφθη ομόφωνα από όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες. Ο Ντράγκι θεωρεί πως ένα κούρεμα στις καταθέσεις που παρέμειναν στις ελληνικές τράπεζες θα είναι πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Το απόρρητο σχέδιο της ΕΚΤ, σύμφωνα πάντα με την Ημερησία, προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών χωρίς να χάσουν μέρος των καταθέσεών τους οι πολίτες δεν έβγαλαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Ο Ντράγκι, αναφέρει η εφημερίδα εμφανίστηκε για άλλη μια φορά θετικός προς την Ελλάδα, παρά τις πιέσεις από ορισμένους κύκλους των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης που θέλουν να πληρώσουν οι καταθέτες το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος.

Μάλιστα, υπήρχαν και κάποιοι που απαίτησαν bail in σε περίπτωση που τα αναγκαία κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες προσεγγίσουν ή ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στις 12 Ιουλίου.

“Δεν είναι δυνατόν να κουρέψουμε τα χρήματα των Ελλήνων που επέλεξαν να κρατήσουν τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα. Πρόκειται για μια πράξη άκρως πατριωτική, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση μα τιμωρηθεί με μια κίνηση που θα έδειχνε αναλγησία”, φέρεται να είπε ο Ντράγκι σε άλλους κεντρικούς τραπεζίτες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε