Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Κραχ διαρκείας στα διεθνή χρηματιστήρια – Ανήσυχοι οι επενδυτές για την επόμενη ημέρα στην παγκόσμια οικονομία

Κραχ διαρκείας στα διεθνή χρηματιστήρια – Ανήσυχοι οι επενδυτές για την επόμενη ημέρα στην παγκόσμια οικονομία

Οι διεθνείς αγορές βιώνουν έναν από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων 10ετιών. Χθες ο δείκτης Dow Jones στην Νέα Υόρκη έκανε μία ακόμη μεγαλειώδη βουτιά χάνοντας πάνω από 500 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones έχασε 507 μονάδες και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις Παρασκευή και Δευτέρα αθροίζει συνολικές ζημιές πάνω από 900 μονάδες. Ο δείκτης S & P έκλεισε σε νέο χαμηλό έτους.
Μπορεί να θεωρηθεί λίγο υπερβολικό, ωστόσο ο φετινό Δεκέμβριος μπορείς να συγκριθεί μόνο με αυτόν της μεγάλης ύφεσης το 1931, αφού τόσο ο Dow Jones όσο και ο S & P καταγράφουν απώλειες κοντά στο 8% από την αρχή του μήνα.
Οι επενδυτές δείχνουν να φοβούνται την επόμενη ημέρα για την αμερικάνικη οικονομία και να εκτιμούν ότι οι φωνές για ύφεση που ακούγονται από πολλές πλευρές δεν είναι αβάσιμες. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην συνεδρίαση της FED, η οποία και αναμένεται να αποφασίσει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων, την τέταρτη για το 2018 κατά 25 μονάδες βάσης.
Η διήμερη συνεδρίαση της FED, ξεκινάει σήμερα, αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ το επόμενο έτος εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η FED θα προχωρήσει σε άλλες τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, αν και τελευταία πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να προτιμήσει να αυξήσει τελικά δύο φορές τα επιτόκια της προκειμένου να μην επιβαρύνει περαιτέρω την αμερικανική οικονομία.
Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι μεγάλο κακό στην αμερικάνικη οικονομία προσφέρουν οι τοξικές πολιτικές και δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Και χθες παρενέβη με tweet καλώντας την κεντρική τράπεζα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, σπάζοντας για άλλη μια φορά την παράδοση που θέλει τους κυβερνήτες να μην σχολιάζουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών.
«Είναι απίστευτο που με ένα πολύ ισχυρό δολάριο και ουσιαστικά χωρίς πληθωρισμό, τον εξωτερικό κόσμο να εκρήγνυται γύρω μας, το Παρίσι καίγεται και η Κίνα είναι πολύ κάτω, η FED ακόμη εξετάζει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Τραμπ.
Στην Ευρώπη η εικόνα ήταν ήπια, αλλά θεωρείται ότι σήμερα τα επηρεαστούν από την χθεσινοβραδινή εικόνα της Νέας Υόρκης.

Του Θανάση Παπαδή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις