Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Κρίσιμη μέρα για τα χρηματιστήρια μετά το νέο ισχυρό sell off

Κρίσιμη μέρα για τα χρηματιστήρια μετά το νέο ισχυρό sell off

Νέο sell off χθες στις διεθνείς αγορές και ειδικά στην Νέα Υόρκη όπου ο δείκτης Dow Jones έχασε σε μόλις δύο συνεδριάσεις 1.910 μονάδες, που κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Οι επενδυτές βλέπουν τις αρμόδιες αρχές να αδυνατούν να θέσουν την επιδημία γρήγορα υπό έλεγχο. Η ανησυχία για τον κορονοϊό εντείνεται και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.

Χθες η εικόνα στις αγορές ξεκίνησε σχετικά ήρεμα με τους δείκτες να σημειώνουν μάλιστα μικρή άνοδο, η οποία όσο περνούσε η ώρα εξανεμιζόταν και προς το τέλος μάλιστα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέρρευσαν.

Click4more Συνεχίζει να θερίζει ο κορονοϊός! 52 νέοι θάνατοι στην Κίνα – Δίχως τέλος τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Η σημερινή συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα δείξει αν μπορούν οι επενδυτές να αντιδράσουν προβαίνοντας σε αγορές σταματώντας την κατρακύλα ή θα συνεχιστεί η ίδια εικόνα επιτείνοντας την ανησυχία των αγορών.

Χθες ο βιομηχανικός Dow γνώρισε το χειρότερο διήμερο στην ιστορία του, έχοντας χάσει συνολικά 1.910 μονάδες από τη Δευτέρα, ενώ από την αρχή του έτους υποχωρεί πλέον πάνω από 5%.

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν και ο εντοπισμός νέων περιστατικών σε χώρες όπως η Ελβετία, η Αυστρία και η Κροατία, συντηρούν τον προβληματισμό για την ικανότητα των κρατικών αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 80.200 σε 34 χώρες, με τους θανάτους να φτάνουν τους 2.700.

Στο μεταξύ, η μετακίνηση των επενδυτών στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια συνεχίζεται και σήμερα, με την απόδοση στο 10ετές να κατρακυλά σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,31%.

Απειλές Τραμπ

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι το χρηματιστήριο μετοχών των ΗΠΑ θα καταρρεύσει, αν ο ίδιος χάσει τις φετινές εκλογές. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ινδία, ο Τραμπ είπε σε επικεφαλής επιχειρήσεων ότι οι μετοχές θα εκτιναχθούν αν επανεκλεγεί. «Αν δεν κερδίσω, θα δείτε ένα κραχ που δεν έχετε δει ποτέ άλλοτε», πρόσθεσε.

Click4more Τραμπ: Αν χάσω τις εκλογές θα δείτε ένα κραχ που δεν έχετε ξαναδεί

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Home Depot καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 5,8% στα 2,48 δις. δολάρια ή 2,28 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 25,78 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 2,11 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 25,76 δισ. δολ.

Επιπλέον, η αγορά κατοικιών «ζεστάθηκε» στο τέλος του 2019, με τις τιμές των κατοικιών να σημειώνουν ισχυρή άνοδο.

Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης Case-Shiller ενισχύθηκε 3,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Νοέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,5%. Ο δείκτης καταγράφει τις μεταβολές στις τιμές σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0886 δολ. από 1,0855 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 3% στα 49,90 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό επτά ετών στα 1.650 δολάρια η ουγκιά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις