Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Κριστίν Λαγκάρντ: Είναι πιθανό η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι

Κριστίν Λαγκάρντ: Είναι πιθανό η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι
Φωτογραφία: Reuters

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg House στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να υπάρξει υποστήριξη της πλειοψηφίας για μια τέτοια κίνηση, δεδομένου ότι αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σηματοδοτήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

«Θα έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Αλλά πρέπει να είμαι επιφυλακτική, διότι λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες που δεν έχουν αγκυρωθεί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε».

Μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη της λεγόμενης περιόδου ηρεμίας που προηγείται των συνεδριάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η πρόεδρος ενώνεται με πολλούς συναδέλφους της και προσπαθεί να περιορίσει τις προσδοκίες για επικείμενη χαλάρωση, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε μια πορεία για την τελική μείωση του κόστους δανεισμού.

«Έχετε μιλήσει με ορισμένους από αυτούς, έχουν μιλήσει πρόσφατα, και ο καθένας τους έχει την άποψή του, την οποία σέβομαι απόλυτα», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Γενικά συμπλέουμε προς τις αποφάσεις που λαμβάνουμε με βάση τα δεδομένα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν τα τοπικά εγχώρια δεδομένα τους, έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία είναι διαφορετικά από τη μία χώρα στην άλλη».

Ενώ η πρόεδρος αναγνώρισε πώς διαμορφώνεται η συναίνεση, είπε επίσης ότι τα στοιχήματα της αγοράς για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων αποτελούν αντιπερισπασμό.

«Δεν βοηθάει τη μάχη μας κατά του πληθωρισμού, αν η πρόβλεψη είναι τέτοια που είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με το τι είναι πιθανό να συμβεί», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Οι αγορές χρήματος αντέδρασαν στα σχόλιά της την Τετάρτη μειώνοντας την έκταση των περικοπών που αναμένονται από την ΕΚΤ φέτος. Τώρα βλέπουν 140 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους – που ισοδυναμεί με πέντε κινήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με 60% πιθανότητα για μια έκτη.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαπραγματευτές υπολόγιζαν πλήρως έξι μειώσεις. Υπάρχει επίσης λιγότερη πεποίθηση ότι η πρώτη κίνηση θα γίνει μόλις τον Απρίλιο, που μέχρι τώρα θεωρούνταν σίγουρη.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot, μιλώντας ταυτόχρονα στο CNBC, συνέκλινε με την άποψή του σχετικά με τα στοιχήματα των επενδυτών. 

«Οι αγορές προτρέχουν, είναι αρκετά σαφές, και το πρόβλημα για εμάς είναι ότι στο τέλος αυτό μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικό», είπε. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια αξιόπιστη προοπτική επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% το 2025, αλλά πολλά πρέπει να πάνε ακόμη καλά για να συμβεί αυτό».

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε επίσης ότι οι αξιωματούχοι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προτού βεβαιωθούν ότι οι τιμές καταναλωτή είναι υπό έλεγχο.

«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, κατευθυνόμαστε προς το 2%, αλλά αν και εφόσον δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι σταθερά στο 2% – μεσοπρόθεσμα – και δεν έχουμε τα στοιχεία που το υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να φωνάξω νίκη», είπε. «Όχι ακόμα».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις