Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κριτική από τον Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ για την έκθεση του Ταμείου

Κριτική από τον Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ για την έκθεση του Ταμείου
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Με παρέμβαση του στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στα όσα αναφέρει η έκθεση του Ταμείου. Αιχμή του δόρατος της κριτικής του ήταν τα εργασιακά.

Η πρώτη μεταπρογραμματική έκθεση του ΔΝΤ έκρυβε… πολλές βόμβες. Από τα αναδρομικά και τις δικαστικές αποφάσεις έως την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Ψαλιδόπουλος άφησε υπόνοιες για ιδεολογικές προσεγγίσεις του Οργανισμού απέναντι σε μια σειρά από θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, οι διαφωνίες ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και το ΔΝΤ καταγράφηκαν σε ζητήματα όπως:

  • Το πόσο ευάλωτο είναι το τραπεζικό σύστημα
  • Το ποιος θα είναι αντίκτυπος που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού στην οικονομία
  • Το μέγεθος των δημοσιονομικών κινδύνων από τις δικαστικές αποφάσεις

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, προκειμένου να βελτιώσει περισσότερο τη δυναμική του ελληνικού χρέους και εκτίμησε ότι η επιτυχημένη πρόσβαση της χώρας στις κεφαλαιαγορές αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της. Όπως ανέφερε, «οι ελληνικές Αρχές, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής διαχείρισης του χρέους και σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, εξετάζουν περαιτέρω ενέργειες για τη βελτίωση της εικόνας του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης εξόφλησης στο ΔΝΤ».

Ο κ. Ψαλιδόπουλος αναγνωρίζει ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν μεταρρυθμίσεις, μπορεί να εγκυμονούν δημοσιονομικούς κινδύνους. Παρόλα όμως αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που προβλέπονται στον προϋπολογισμό επαρκούν για να καλυφθούν αυτές οι ενδεχόμενες ανάγκες. Μάλιστα, συνεχίζοντας το μπαράζ των ενστάσεων του, ο εκπρόσωπος εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με την εκτίμηση του Ταμείου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο και ότι η κουλτούρα πληρωμών είναι αδύναμη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και όσον αφορά την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς σε αντίθεση με τις δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ, ο κ. Ψαλιδόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και εκτίμησε πως μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει την παραγωγικότητα της εργασίας.

«Οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και είναι έτοιμες να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις