Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κρούσματα, τουρισμός και Ιανός “προσγειώνουν” τις προβλέψεις για την οικονομία

υπουργείο Οικονομικών

Λίγες ημέρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μεταβάλλει την πρόβλεψή του για το ύψος της ύφεσης για εφέτος.

Παραμένει στο 7,8%, ωστόσο η εξάπλωση της πανδημίας, οι συνέπειες από το πέρασμα του Ιανού αλλά και τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού προκαλούν δεύτερες σκέψεις, ότι τελικά δεν αποκλείεται τελικά η κατάσταση να είναι χειρότερη των σημερινών εκτιμήσεων. Παράλληλα όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στο ότι τελικά το 2021 η ανάπτυξη δεν θα είναι τόση ισχυρή όσο αρχικά προβλεπόταν και θα κινηθεί στην περιοχή του 5%.

Μείωση κατά 85% στις εισπράξεις από τον τουρισμό

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι εισπράξεις από τον τουρισμό τον Ιούλιο, τον πρώτο μήνα που άνοιξε η αγορά, μετά την πανδημία παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 85%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν καλύτερες επιδόσεις. Απομένει τώρα να δούμε τι θα συμβεί με τα στοιχεία του Αυγούστου. Πάντως πριν τις τελευταίες εξελίξεις αξιωματούχοι στο υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας τους πρόδρομους δείκτες, πίστευαν ότι μπορεί η ύφεση τελικά να είναι χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη.

Οι εξελίξεις όμως είναι τέτοιες που βάζουν εκ νέου στο τραπέζι νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις. Αν μάλιστα υπάρξει και νέο lockdown, μερικό ή γενικευμένο, έστω και αν είναι για μικρό χρονικό διάστημα, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

click4more: Πανικός στα διεθνή χρηματιστήρια – Κορονοϊός και τραπεζικό σκάνδαλο τα έστειλαν στα… τάρταρα

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και ο Ιανός που αναμφίβολα προσθέτει και έναν ακόμη πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει να εξευρεθούν άμεσα οι πόροι που θα στηρίξουν νοικοκυριά και πρωτογενή τομέα. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες με τους αγρότες να έχουν χάσει όχι μόνο την παραγωγή αλλά και να έχουν πλημμυρήσει αποθήκες με αγροτικό υλικό. Την ίδια ζημιά έχουν πάθει και οι κτηνοτρόφοι όπου πλέον οι ζωοτροφές έχουν χαθεί.

Σε όλα αυτά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η πανδημία και όπως δείχνουν τα πράγματα τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς ουδείς πλέον αποκλείει νέα σκληρότερα μέτρα για την Αττική που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στο να κατεβάσουν ρολά οι επιχειρήσεις. Έστω και 15 μέρες με κλειστές τις επιχειρήσεις η ζημιά μπορεί να φθάσει στα 2-3 δισ. ευρώ βυθίζοντας περαιτέρω την ύφεση γλιτώνοντας ωστόσο ανθρώπινες ζωές.  

Η επέλαση του Ιανού

Έναν επιπλέον πονοκέφαλο προσθέτει ο «Ιανός» στο οικονομικό επιτελείο καθώς θα πρέπει να εξευρεθούν άμεσα οι πόροι που θα στηρίξουν νοικοκυριά και πρωτογενή τομέα.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες με τους αγρότες να έχουν χάσει όχι μόνο την παραγωγή αλλά και να έχουν πλημμυρήσει αποθήκες με αγροτικό υλικό. Την ίδια ζημιά έχουν πάθει και οι κτηνοτρόφοι όπου πλέον οι ζωοτροφές έχουν χαθεί.

Βούλιαξε ο τουρισμός τον Ιούλιο

Πολύ χειρότερα των αρχικών εκτιμήσεων είναι τα έσοδα από τον τουρισμό για τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το συγκεκριμένο μήνα τα έσοδα ανήλθαν σε 577 εκατ. ευρώ σημειώνοντας υποχώρηση κατά 84,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Τον Ιούλιο του 2019 τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 3,7 δις. ευρώ, ενώ για εφέτος οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουριστικά έσοδα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτή την επίδοση τα τουριστικά έσοδα στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου ανήλθαν σε 1,25 δις. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 86,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο που είχαν διαμορφωθεί σε 9,1 δις. ευρώ. Με την επίδοση αυτή είναι απίθανο πλέον τα τουριστικά έσοδα να ξεπεράσουν φέτος τα 3,5 δις. ευρώ και πλέον ο κίνδυνος να βρεθούν κάτω από τα 3 δις. ευρώ είναι ορατός.

Μήνας κλειδί παραμένει βεβαίως ο Αύγουστος που είναι ο καλύτερος μήνας με τα υψηλότερα έσοδα του έτους, αλλά οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις