Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πανικός στα διεθνή χρηματιστήρια – Κορονοϊός και τραπεζικό σκάνδαλο τα έστειλαν στα… τάρταρα

Πανικός στα διεθνή χρηματιστήρια – Κορονοϊός και τραπεζικό σκάνδαλο τα έστειλαν στα… τάρταρα

Καταποντίζονται οι διεθνείς αγορές μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού και τις αποκαλύψεις για ένα διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού γνώρισε τη χειρότερη συνεδρίασή του για περισσότερους από 3 μήνες σήμερα καταγράφοντας πτώση 3,74%, εξαιτίας των ανησυχιών για την αναζωπύρωση της πανδημίας Covid-19 και τις πιθανές επιπτώσεις της στην οικονομία, λίγους μήνες μετά το πρώτο καταστροφικό κύμα.

Ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε πτώση 186,14 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 4.792,04.

Στη Γερμανία, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε με μεγάλη πτώση σήμερα, με τον Dax να χάνει 4,37% και να μειώνεται γύρω στις 12.500 μονάδες, καθώς η αγορά ανησυχεί για την «έκρηξη» των νέων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη.

Ο δείκτης Dax έχασε 573,8 μονάδες και έκλεισε στις 12,542,44 μονάδες.

Και όλα αυτά την ώρα που ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να ταλανίσει τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου φέρονται να ξέπλεναν αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος, όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες – τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon – που κατηγορούνται ότι συνέχισαν τη διακίνηση κεφαλαίων ύποπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Η δημοσίευση της έρευνας προκάλεσε κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια καθώς οι μετοχές τραπεζών κατέγραψαν βουτιά.

Ισχυρότατο ήταν το “χτύπημα” που δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς προσγειώθηκε απότομα στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπό το βάρος του αρνητικού διεθνούς κλίματος, αλλά και του του κινδύνου αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,29%. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν στο -3,38% και ο Dow Jones στο -2,53%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις