Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ξεκινάει η «μητέρα των μαχών» για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Eurogroup

Η κυβέρνηση ξεκινά σήμερα την «μητέρα των μαχών» που δεν είναι άλλη από την μείωση των πλεονασμάτων που θα δώσει ανάσα στην οικονομία και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων. Στο σημερινό Euro Working Group, θα τεθεί το θέμα αν και δεν είναι στην επίσημη ατζέντα.

Στόχος είναι στην μάχη αυτή να έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ως σύμμαχο το ΔΝΤ. Σε πρώτη φάση ο στόχος είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2021 να υποχωρήσει στο 2% από 3,5% που ισχύει έως και το 2022, με βάση τα όσα έχει υπογράψει και δεσμευθεί η χώρα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το «λουκέτο» στα γραφεία του ΔΝΤ πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, καθώς θα ισχυροποιήσει το μήνυμα «επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα». Με αυτή την έννοια ο δημοσιονομικός έλεγχος θα χαλαρώσει και οι αποστολές των κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα θα περιοριστούν στη βάση της έκθεσης για το άρθρο 4 του Ταμείου.

Click4more Η έξοδος του ΔΝΤ φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμολογία για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ο πρωθυπουργός φέρεται να πρότεινε στην επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την εξόφληση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό. Μετά την προεξόφληση των 2,9 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο έχει περιορίσει από τα 8,8 δισ. ευρώ στα 5,9 δισ. ευρώ τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ, με την τελευταία δόση να λήγει στις 3 Ιουνίου του 2024.

Στην σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, που θα προετοιμάσει την συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, που εκτός των πλεονασμάτων είναι και η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Όμως βασική αποστολή του Έλληνα εκπροσώπου στο EWG είναι να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την πρόταση της Αθήνας για την υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά. Ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι ο πήχης για τα πλεονάσματα να κατέβει στην περιοχή του 2%, πιο χαμηλά δηλαδή από το 2,2% που είναι ο μέσος όρος για το διάστημα από το 2023 έως το 2060 που προβλέπει η συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018.

Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν και από το πώς θα κυλήσει η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, 14-15 Ιανουαρίου, με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στη χώρα μας. Στις ς 20 Ιανουαρίου θα έρθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών. Επειδή όμως η έλευσή τους συμπίπτει με τη συνεδρίαση του πρώτου Eurogroup για το 2020 και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα είναι εκτός Ελλάδας, ενδεχομένως οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 21 Ιανουαρίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις