Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις εξπρές με την τρόικα

τρόικα
Φωτογραφία Αρχείου

Οι επικεφαλής της τρόικας είναι από χθες (27.11.2017) βράδυ στην Αθήνα και από σήμερα το πρωί πιάνουν δουλειά. Η αρχή θα γίνει στις 10:30 που είναι προγραμματισμένη συνάντηση… για να σπάσει ο πάγος.

Αμέσως μετά πέφτουν στα δύσκολα. Μοναδικό θέμα της σημερινής συνάντησης με την τρόικα είναι η ενέργεια. Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στο περίγραμμα της συμφωνίας και απομένει να μπουν οι τελευταίες πινελιές και κυρίως το χρονοδιάγραμμα, και αυτό διότι οι δανειστές είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι στην ελληνική φερεγγυότητα.

Πάντως τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι πλειστηριασμοί

Στα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης και οι πλειστηριασμοί. Το πάλαι ποτέ ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται ως το ισχυρό χαρτί. Μετά την απόφαση τω συμβολαιογράφων ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τον πρώτο πλειστηριασμό, αύριο (29.11.2017) στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Πηγές των δανειστών ανέφεραν χθες (27.11.2017) ότι «εφόσον τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, υπάρχει περιθώριο για άμεση συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην αντίθετη περίπτωση δεν κλείνει το SLA». Η απόφαση των συμβολαιογράφων για αναστολή της αποχής από πλειστηριασμούς, διευκολύνει την κατάσταση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη από την περασμένη Παρασκευή στα χέρια της ένα προσχέδιο του λεγόμενου Staff Level Agreement, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε το Bloomberg.

Η ενέργεια

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ενέργειας, υπάρχει συμφωνία για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Οι δανειστές πιστεύουν ότι ξεπερνιέται ένας μεγάλος σκόπελος ακόμα και εάν υπάρξουν αντιδράσεις από συνδικαλιστές, τοπικούς παράγοντες και βουλευτές.

Παρ’ ότι από τα 101 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, μόλις το 30% έχει υλοποιηθεί τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και στους κόλπους των δανειστών επικρατεί αισιοδοξία ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι εφικτή έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκέμβρη, προκειμένου έως τις 22 Ιανουαρίου να έχει υλοποιηθεί το σύνολο των δράσεων, να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 5,5 δισ. ευρώ.

Εργασιακά και επιδόματα

Επίσης στα εργασιακά, η κυβέρνηση έχει δεχθεί τη συμφωνία για αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε για την προκήρυξη απεργίας να απαιτείται πλειοψηφία του 50% συν ένα των οικονομικά τακτοποιημένων μελών πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να συμφωνηθούν τα νέα «ψαλίδια» στα οικογενειακά επιδόματα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις