Ξεκινούν οι πληρωμές προς τους αγρότες – Μέχρι πότε θα ολοκληρωθούν

Ξεκινούν – πιθανότατα αύριο – και θα ολοκληρωθούν την παραμονή των Χριστουγέννων πληρωμές αγροτών, που το συνολικό ποσό θα αγγίξει το 1,2 δις. ευρώ.

Η ρευστότητα αυτή που θα πέσει στην αγροτική οικονομία, έρχεται σε μία ιδιαίτερα κομβική στιγμή, όπου το σύνολο της οικονομίας δοκιμάζεται, από την πανδημία και το lockdown.

Το πακέτο των πληρωμών περιλαμβάνει την καταβολή εξόφλησης των άμεσων ενισχύσεων του έτους 2020, το έκτακτο μέτρο στήριξης των ελαιοπαραγωγών λόγω του κορονοϊού και η εξισωτική αποζημίωση του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ήδη έτοιμο το σύστημα για την μεγάλη πληρωμή των επιδοτήσεων και μικρές λεπτομέρειες θα κρίνουν εάν η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο το απόγευμα. Στο κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της περασμένης Τρίτης η ανάρτηση των ποσών που αφορούν την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα και την ενίσχυση των νεαρών γεωργών κάτω των 40 ετών.

Θα ακολουθήσει η πληρωμή των 126 εκατ. ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς και η εξισωτική αποζημίωση περί τα 250 εκατ. ευρώ, πιστώσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα

Αύριο πιθανότατα 18 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών τα 977 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της βασικής, το πρασίνισμα και την ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας (young farmers).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να πληρώσει την εξισωτική στις 24 του μήνα, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα. Αναφορικά με την ενίσχυση ελαιόλαδου των 126,3 εκατ. ευρώ ενδέχεται η πληρωμή να πραγματοποιηθεί στις 24 του μήνα. 

Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ λίγες ημέρες πριν την πληρωμή της εξισωτικής έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τις ενστάσεις των απορριφθέντων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, σχετικά με την πρώτη κατάταξη του Μ13 για το έτος 2020 και τους μη εγκεκριμένους παραγωγούς με κωδικό απόρριψης 5 : «Ο αιτών έχει αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα – συνταξιούχος με άμεση σύνταξη», σε συνέχεια διευκρινήσεων που δόθηκαν από τον ΕΦΚΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν νεότερης επεξεργασίας του αρχείου το οποίο έχει σταλεί από τον εν λόγω φορέα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις παραγωγών που αφορούν συνταξιούχους λόγω θανάτου συζύγου ή γονέα και οι οποίοι θα εξαιρεθούν από τον κωδικό απόρριψης (5) κατά τη δεύτερη κατάταξη.

Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι από την περασμένη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της βασικής ενίσχυσης και πράσινης ενίσχυσης, στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν σε δείγμα ελέγχου. Η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών για την βασική ενίσχυση, ενώ ειδικά για την πράσινη ενίσχυση θα λειτουργήσει έως 08/01/2021, με σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων μείωσης λόγω ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Ο Fitch επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας – Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, τις τράπεζες και τα «αγκάθια»

Ο Fitch επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας – Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, τις τράπεζες και τα «αγκάθια»

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB», με σταθερή προοπτική. Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η ... Διαβάστε περισσότερα
Σταϊκούρας: Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία

Σταϊκούρας: Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία

Την απόλυτη στήριξή του στην πραγματική ελληνική οικονομία εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις ... Διαβάστε περισσότερα
Fitch: Σήμερα η ετυμηγορία για την οικονομία -Πιθανή έξοδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα

Fitch: Σήμερα η ετυμηγορία για την οικονομία -Πιθανή έξοδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα

Ποδαρικό στις αξιολογήσεις κάνει σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάποιος ... Διαβάστε περισσότερα