Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Ξενοδόχοι: Θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα

Ξενοδόχοι: Θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα

Θετικά κρίνουν κατ’ αρχήν oι ξενοδόχοι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο.

Ο κ. Τάδιος υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διευκρινιστούν θέματα όπως υγειονομικά πρωτόκολλα, κατάργηση φόρου διαμονής, μείωση ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%.

“Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να περιορίσουμε την ύφεση και να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα στον τουρισμό”, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των πτήσεων από 1/7, σημείωσε ότι “είναι μεγάλος ο προβληματισμός για το από ποιες τελικά χώρες θα υποδεχθούμε τουρίστες εφέτος”.

ΣΕΤΕ: Προς τη σωστή κατεύθυνση

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ήταν πως τα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Από το πακέτο των μέτρων ξεχωρίζει εκτός των  άλλων και το γεγονός ότι οι έλεγχοι στους επισκέπτες θα είναι μόνο δειγματοληπτικοί.

click4more: Έτσι θα λειτουργήσει το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για εργαζόμενους και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

Μεταξύ άλλων τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου θα αφορούν στη μείωση προκαταβολής φόρου, στη μείωση του ΦΠΑ αλλά και στην ενίσχυση των εποχικά απασχολούμενων, ενώ ο υπουργός Τουρισμού Χάρη Θεοχάρης σημείωσε πως στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις για Αθήνα αλλά μόνο από χώρες που έχουν καλές επιδόσεις ως προς την εξέλιξη της διάδοσης του κορονοϊού, ενώ υπενθύμισε πως παραμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία επιχειρήσεων και τη μεταφορά τουριστών.

Ειδικότερα, ο εσωτερικός τουρισμός ξεκινά στις 25 Μαΐου ενώ ο εξωτερικός στις 15 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά το εγχώριο μέτωπο:

  • 25 Μαΐου πλώρη για καλές κρατήσεις βάζει το γιώτιγκ.
  • 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ/ κατασκηνώσεις ΄
  • και τέλος νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες του εξωτερικού.

Ρέτσος: Προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι «οι σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020».

Παράλληλα σημείωσε με έμφαση ότι «υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό.

Στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν».

Και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κατέληξε «από την αρχή της κρίσης, ο ΣΕΤΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας με ρεαλισμό και αξιοπιστία την άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο επόμενο διάστημα, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης. 

Ο τουρισμός, ιδίως μετά το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου 2020, καλείται και αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Να αποδείξει την αξία και τη δύναμή του για την οικονομία και την κοινωνία».

με πληροφορίες από: ΑΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις