Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Κρασί και τσίπουρο τις ημέρες του κορονοϊού

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Κρασί και τσίπουρο τις ημέρες του κορονοϊού

Φόβο ότι το νέο κύμα της πανδημίας, το λουκέτο στην εστίαση και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα, θα «πλήξουν» εκ νέου τις πωλήσεις κρασιού και τσίπουρου εκφράζει η διοίκηση του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.

Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις του ομίλου και της εταιρείας μειώθηκαν κατά 14,8% όσον αφορά στο κρασί και 15,3% όσον αφορά στο τσίπουρο. Η πτώση, όπως εξηγούν, οφείλεται αποκλειστικά στην εμφάνιση του κορονοϊού, καθώς η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης που επιβλήθηκε τους πρώτους μήνες του 2020 και η μειωμένη τουριστική κίνηση τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Ιούνιο, είχαν άμεση επίδραση στην κατανάλωση κρασιού και τσίπουρου. Αντίστοιχα, η μείωση των πωλήσεων, οδήγησε και σε πτώση των προ φόρων κερδών.

Μέρος των απωλειών αυτών, περιορίστηκαν ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες, περιορίζοντας αντίστοιχα και την πτώση του τζίρου στο εξάμηνο.  Σε επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η διοίκηση Λαζαρίδη δηλώνει κατηγορηματικά, ότι παρά την πτωτική πορεία των οικονομικών μεγεθών, ούτε ο όμιλος ούτε η εταιρεία αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη ή επαπειλούμενη περίπτωση διακοπής δραστηριότητας

Οικογενειακή παράδοση

Η εισηγμένη από το 2000 στο Χ.Α.Α. εταιρεία, εκτός από την οινοπαραγωγή, δραστηριοποιείται επίσης στην παραγωγή αποσταγμάτων σταφυλής και στεμφύλων, ούζου και βαλσαμικών ξιδιών, ενώ διαθέτει αμπελώνες και οινοποιεία στην Δράμα και στο Καπανδρίτι Αττικής. Χρησιμοποιώντας και τον διακριτικό τίτλο Château Julia, η εταιρεία Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε., ιδρύθηκε το 1992, στην Αδριανή της Δράμας. Η ιστορία ωστόσο ξεκινά το 1979, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας.

Οι Γεράσιμος και Γιώργος Λαζαρίδη, γιοί της Ιουλίας και του Κώστα Λαζαρίδη, «πατριάρχη» των δραμινών κρασιών, αποτελούν τους συνεχιστές της οινοποιητικής παράδοσης Μεγαλωμένοι και οι δυο τους, στα αμπέλια και τα οινοποιεία, έχουν κατανέμει τις δραστηριότητες τους, στην εταιρεία και τον όμιλο.  

Ο Γεράσιμος Λαζαρίδης απόφοιτος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MBA του Cass Business School του Λονδίνου έχει αναλάβει το εμπορικό τμήμα της εταιρείας, κατέχοντας επίσης, τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ενώ ο Γιώργος Λαζαρίδης απόφοιτος του ΤΕΙ οινολογίας και κάτοχος του μεταπτυχιακού Euromaster Vinifera σε Μοντπελίε και Ούντινε έχει αναλάβει τα καθήκοντα στο τμήμα παραγωγής.

Αλλά και η Ιουλία, σύζυγος του Κωνσταντίνου Λαζαρίδη είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ενώ στην εταιρεία εργάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων από την ίδρυσή της. 

Εκτιμήσεις για το μέλλον

Σχετικά με την επίδραση του κορονοϊού στα μελλοντικά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και του ομίλου, η διοίκηση τονίζει ότι η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η επιβολή εκ νέου αυστηρών περιοριστικών μέτρων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των πωλήσεων του τελευταίου τριμήνου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφή εικόνα για το μέγεθος της επίδρασης αυτής.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη διοίκηση, την κάμψη της πτώσης των πωλήσεων τους καλοκαιρινούς μήνες και την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του ομίλου και της εταιρείας,  ούτε ο όμιλος ούτε η εταιρεία αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη ή επαπειλούμενη περίπτωση διακοπής δραστηριότητας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις