Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φυσικές καταστροφές και επενδυτική βαθμίδα «ψαλιδίζουν» το καλάθι των παροχών που θα έχει μαζί του στη ΔΕΘ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φυσικές καταστροφές και επενδυτική βαθμίδα «ψαλιδίζουν» το καλάθι των παροχών που θα έχει μαζί του στη ΔΕΘ

Το μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών θα φανεί, μόλις υποχωρήσουν τα φαινόμενα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από οικονομικής άποψης η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με ένα μεγάλο ποσό, το οποίο μόνο προβλέψιμο δεν μπορεί να ήταν.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και μία επίσης μεγάλη επιβάρυνση που έχει προκληθεί εν τοις πράγμασι από τις πυρκαγιές και θα αποτυπωθεί δημοσιονομικά το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου και με βάση την παραδοχή ότι οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας δεν είναι πολύ μεγάλες, τότε γίνεται κατανοητό ότι το καλάθι των παροχών με το οποίο πάει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο δεν θα είναι και πολύ μεγάλο.

Ένας ακόμη λόγος, όχι λιγότερο σημαντικός, είναι η βασική κυβερνητική επιδίωξη, που δεν είναι άλλη από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να την έχει ήδη στις αποσκευές του, όταν θα μιλάει από του βήματος της ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο το βράδυ.

Θα έχει προηγηθεί μερικές ώρες νωρίτερα, η ετυμηγορία της DBRS. Αυτό θα συμβεί το βράδυ της Παρασκευής με τις πιθανότητες να είναι μεν μοιρασμένες, αλλά η Ελλάδα αυτή την φορά να είναι πιο κοντά από ποτέ στην απόκτησή της.

Αυτό σε καμία περίπτωση βέβαια δεν σημαίνει, ότι αν η Ελλάδα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το πουγκί και θα μοιράζει δώρα, αφού εκτός του ότι δεν θέλει να στείλει μήνυμα χαλάρωσης, έπονται το επόμενο διάστημα και άλλες αξιολογήσεις, στις οποίες θέλει η κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία να λάβει καλή βαθμολογία και ίσως μία ακόμη επενδυτική αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως και βάση τα σημερινά δεδομένα, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος δεν είναι τεράστιος και διαμορφώνεται δυνητικά στο 1,5 έως 2 δις στην καλύτερη περίπτωση. Άρα από αυτόν τον «κουμπαρά» θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το υπόλοιπο του έτους.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την συνέχιση της επιδότησης ρεύματος, πιθανό την παράταση του market pass για δύο ακόμη μήνες και την διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Επίσης θα υπάρξει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες, οι προγραμματισμένες αυξήσεις στις συντάξεις και το επίδομα σε αυτούς τους συνταξιούχων που δεν θα λάβουν αύξηση.

Πέραν αυτών πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάτι νέο στο πακέτο παροχών της ΔΕΘ, κάτι που σημαίνει ότι επί του παρόντος τουλάχιστον καίγεται στο σενάριο για μία νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα και ίσως ανασυρθεί εκ νέου στο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες ή χειροτερεύσει η κατάσταση με την ακρίβεια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις