Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ – Ποια επαγγέλματα αφορούν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ – Ποια επαγγέλματα αφορούν

Ένας από τους κομβικής σημασίας τομείς που θα δώσει βαρύτητα η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το ζήτημα αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο και μεθαύριο στην ΔΕΘ, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκη αναμένεται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους εκείνους που συνεχίζουν συνειδητά να φοροδιαφεύγουν, ότι η περίοδος ασυλίας τους βαίνει προς το τέλος. Στην προσπάθεια αυτή θα τεθούν σε εφαρμογή νέα εργαλεία, όπως η επιστράτευση σύγχρονων ελεγκτικών μηχανισμών με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης δεν είναι άλλοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εμφανίζονται κατά κανόνα δηλώνουν μισθούς πείνας. Έτσι λοιπόν όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε αυτή την κατηγορία επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, παρατηρείται τεράστια απόσταση μεταξύ τζίρου και καθαρών κερδών, με αποτέλεσμα περίπου 7 στους 10 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να εμφανίζουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αρκετά τα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με κάποια εξ αυτών να θέλουν την παρέμβαση στο φορολογικό πλαίσιο και αλλαγές φορολογικούς συντελεστές για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, ιδιαίτερα για εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και την καθιέρωση ενός νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω διαφόρων κριτηρίων.

Την περίοδο αυτή η ΑΑΔΕ «τρέχει» μια μεγάλη διασταύρωση στα εισοδήματα που δήλωσαν 3,8 εκατ. φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2022 (εισοδήματα 2021).

Τα εισοδήματα συγκρίνονται με τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει τα νοικοκυριά όπως αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, δάνεια, μεταβολές στις καταθέσεις, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, δαπάνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστήρια συμβόλαια, πληρωμές λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και για κρατήσεις σε ακίνητα τύπου Airbnb. Στόχος να εντοπιστούν όσοι κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Στο μεταρρυθμιστικό καλάθι της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

  • Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες με αναμόρφωση και του καθεστώτος για την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα με την αναγνώριση από την εφορία μόνο των δαπανών που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.
  • Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
  • Επέκταση των POS σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες.
  • Ενίσχυση και διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Νέα κίνητρα στους πολίτες για ηλεκτρονικές αποδείξεις.
  • Θέσπιση ειδικής έκπτωσης φόρου για όσους αποκαλύπτουν περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων η πλασματικών αποδείξεων μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις