Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Λατινική Αμερική: Στα «σκαριά» παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Γουιάνας στην κόντρα της με τη Βενεζουέλα

Λατινική Αμερική: Στα «σκαριά» παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Γουιάνας στην κόντρα της με τη Βενεζουέλα

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν για θέματα εθνικής ασφάλειας ταξίδεψαν στη Γουιάνα χθες (04.02.24), καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη διαμάχη της χώρας με τη Βενεζουέλα για το πετρέλαιο και τον ορυκτό πλούτο από το να διολισθήσει σε ένοπλη σύγκρουση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Τζον Φάινερ (Jon Finer), ο κύριος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, και ο Χουάν Γκονζάλεθ (Juan Gonzalez), ο ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για το Δυτικό Ημισφαίριο, συνεχίζουν τις εργασίες για την περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γουιάνα.

Ο νότιος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο υποστράτηγος Έβαν Πέτους (Evan Pettus), βρέθηκε στη Γουιάνα την περασμένη εβδομάδα για να μιλήσει για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο στρατός των ΗΠΑ καταστρώνει στρατηγική για το πώς θα βοηθήσει το έθνος να προστατεύσει την πετρελαιοφόρα περιοχή Essequibo. 

Η ένταση άρχισε να αυξάνεται και πάλι το 2015, όταν ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil  ανακάλυψε τεράστια αποθέματα πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνας. Αναζωπυρώθηκαν πέρυσι, αφού ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διεξήγαγε δημοψήφισμα που φέρεται να έδειξε συντριπτική υποστήριξη για την προσπάθεια του έθνους του να πάρει τον έλεγχο του Essequibo.

Η Γουιάνα δεσμεύτηκε να διατηρήσει την ειρήνη και να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας διπλωματικής λύσης μετά από μια συνάντηση την Πέμπτη στη Βραζιλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσέφερε «ακλόνητη υποστήριξη για την κυριαρχία της Γουιάνας».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις