Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Λεπτομέρειες απομένουν για να κλείσει η συμφωνία για την ενέργεια

ΔΕΗ ενέργεια

Μικρές λεπτομέρειες απομένουν ώστε να κλείσει και τυπικά η συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον τρόικα για τα ενεργειακά. Αυτό θα συμβεί την Παρασκευή, όπου και είναι προγραμματισμένο το επόμενο ραντεβού του Γ. Σταθάκη με τους δανειστές

Η συμφωνία προβλέπει την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα χάσει την πρώτη μονάδα της Μελίτης και την άδεια κατασκευή της δεύτερης, καθώς και για τις δυο της Μεγαλόπολης.

Αυτό που απομένει, όπως ενημέρωσε ο υπουργός, είναι να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την πώληση, ενώ παραμένει σε ισχύ το χρονικό ορόσημο για ολοκλήρωση της πώλησης την 1η Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στους λιγνιτικούς σταθμούς. Η πώληση των μονάδων θα γίνει με διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων ενώ στους κλάδους που θα αποσχιστούν θα περιληφθούν και οι εργαζόμενοι.

Επιπλέον, στη συζήτηση έχει τεθεί και το θέμα των αντισταθμιστικών που ζητάει η ελληνική πλευρά. Ως προς το θέμα αυτό, η συζήτηση αφορά την παράταση των ωρών λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς από τις 17500 στις 32.000 ώρες, καθώς και τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει επένδυση για την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές θα περιλαμβάνει και ρύθμιση για τις δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ (μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων) ανάλογα με την πρόοδο της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Ο Γ. Σταθάκης είπε επίσης ότι από τη μεριά των θεσμών τέθηκε θέμα κατάργησης της «χρέωσης προμηθευτή», η οποία, όπως είπε ο υπουργός, μπορεί να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με άλλη διαδικασία μόνο στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της αγοράς (target model).

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΔΕΠΑ και του ανοίγματος της αγοράς αερίου, οι θεσμοί άκουσαν την ελληνική πρόταση η οποία και θα συζητηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε ότι η πρόταση είναι η ΔΕΠΑ να αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και να αποκτήσει εξολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις