Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Λογαριασμοί ρεύματος: Πλαφόν και επιδότηση στη χονδρική τιμή, το σχέδιο της κυβέρνησης

Λογαριασμοί ρεύματος: Πλαφόν και επιδότηση στη χονδρική τιμή, το σχέδιο της κυβέρνησης

Ο έλεγχος των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί για την κυβέρνηση του υπ’  αριθμόν ένα πρόβλημα και όλες οι προσπάθειες έχουν εστιαστεί σε αυτό το θέμα. Ήδη στο αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζονται συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό και θα έχει ως στόχο την επιστροφή των τιμών στα προ έτους επίπεδα.

Η βασική αλλαγή που προωθείται από την κυβέρνηση είναι να δίνεται η επιδότηση στην χονδρική τιμή και όχι στον τελικό καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπει ενός είδους πλαφόν στις τιμές και έτσι θα ελεγχθεί καλύτερα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ουσιαστικά καταργείται το σημερινό σύστημα που και σημαντικά κοστοβόρο είναι, αλλά το κυριότερο δεν φέρνει αποτέλεσμα για τον τελικό καταναλωτή, που βλέπει τους λογαριασμούς να καλπάζουν και να μην μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά.

Για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος από τον Ιούνιο, μίλησε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια διατίμηση στη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να αποζημιώνουμε τους παραγωγούς για την διαφορά» ανέφερε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως απαιτούνται επιπλέον χρήματα γι’ αυτή την παρέμβαση.

Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο, από το οποίο θα ωφεληθούν ακόμη κι εκείνοι που έχουν μεγάλες καταναλώσεις.

«Επειδή βλέπουμε πως η ενεργειακή κρίση ανατροφοδοτείται από τον πόλεμο, και δυστυχώς μπορεί να τραβήξει σε μάκρος, έχουμε ζητήσει από την Ευρώπη να πάρει κάποιες αποφάσεις» ανέφερε.

«Αυτή την στιγμή 7 στα 10 νοικοκυριά έχουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος κατά 60% και με την επιπλέον επιδότηση η έκπτωση αυτή θα επεκταθεί σε όλους», εξήγησε ο κ. Σκρέκας. «Ένας καταναλωτής θα πλήρωνε τον Απρίλιο 0,44 ευρώ ανά kWh. Με τα μέτρα στήριξης που ανακοινώσαμε, η τελική έκπτωση για τα νοικοκυριά είναι 0,27 ευρώ ανά kWh».

Σχετικά με τις επιχειρήσεις διευκρίνισε ότι η έκπτωση τον Απρίλιο φθάνει πάνω από 50% (52%-54%).

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει σήμα αποσύνδεσης της τιμής της χονδρικής από τις εκρηκτικές τιμές των υπολοίπων καυσίμων. Ίσως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι πολύ πιο μπροστά από όλες τις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης» υποστήριξε.

Επιδότηση στα καύσιμα

Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο δίνουν αγώνα προκειμένου να προβάλλουν να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση για την βενζίνη μέσα στην Μ. Εβδομάδα. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης «περιμένουμε τις επόμενες 3-4 ημέρες να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων, γίνεται αγώνας δρόμου για να γίνει αυτό πριν το Πάσχα».

Τέλος στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο συνέχισης της εφαρμογής του μέτρου της επιδότησης καυσίμων και μετά τον Ιούνιο, καθώς επίσης και την τροποποίησή του ώστε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και άλλοι φορολογούμενοι. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η επιδότηση στην κατανάλωση βενζίνης και πετρελαίου κίνησης θα επεκταθεί και θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις