Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Στα 4 δισ. ευρώ τα κοινοτικά κονδύλια για την κατάρτιση ως το 2027

Μαργαρίτης Σχοινάς: Στα 4 δισ. ευρώ τα κοινοτικά κονδύλια για την κατάρτιση ως το 2027

Η εκδήλωση «Skills & Talents for Businesses» πραγματοποιήθηκε χτες (17.12.2023) και τη διοργάνωσε η ΔΥΠΑ στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση της ΔΥΠΑ παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ και εθνικός συντονιστής για τις δεξιότητες, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) Jurgen Siebel, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Συμεών Διαμαντίδης και οι  Υποδιοικητές της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα, Βασίλης Γεωργιάδης και Γιώργος Καραχάλιος.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Είναι καθήκον της Ευρώπης και των κυβερνήσεων να παρέχουν ένα «διαβατήριο δεξιοτήτων». Αυτό γίνεται μέσα από τα προγράμματά μας, μέσα από πρωτοφανείς πόρους για την κατάρτιση, όπου η Ευρώπη διαθέτει 65 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027 εκ των οποίων τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι για την Ελλάδα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα βρούμε τους ανθρώπους για τις δουλειές που χρειαζόμαστε. Έχουμε ένα μεγάλο ενδημικό πρόβλημα έλλειψης καταρτισμένων ανθρώπων και για να τα καταφέρουμε πρέπει να δράσουμε σε δύο πίστες. Η μία πίστα είναι μέσα από πόρους και προγράμματα, όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν πρόσβαση στην εργασία και την κατάρτιση. Η άλλη πίστα, είναι ένα νέο
πλαίσιο οργανωμένης κινητικότητας από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη, μια «ευρωπαϊκή δεξαμενή ταλέντων».

Για πρώτη φορά, ανοίγει μια πλατφόρμα στην οποία θα δημοσιεύονται κενές θέσεις εργασίας σε τομείς όπου η Ευρωπαϊκή οικονομία αποδεδειγμένα χρειάζεται κόσμο: γεωργία, τουρισμό, εστίαση, υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ψηφιακή οικονομία».

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Το εργασιακό τοπίο, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, μετεξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, που καθιστούν πιο σημαντικό από ποτέ τον ρόλο μας στην μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και στη διευκόλυνση πρόσβασης του ανθρώπινου δυναμικού σε νέες γνώσεις και δεξιότητες. Με την εκδήλωση «Skills & Talents for Businesses», η ΔΥΠΑ φέρνει κοντά όλες τις πλευρές που εργάζονται στην κατεύθυνση των στόχων του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, ώστε μαζί να ανταποκριθούμε, με αποτελεσματικό τρόπο, στην ανάγκη των επιχειρήσεων για εξεύρεση προσωπικού με κατάλληλες δεξιότητες και ταλέντα, που αποτελεί προϋπόθεση για να γίνουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».  

Η διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ως στόχο την ανάδειξη των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών δράσεων, πρωτοβουλιών και στρατηγικών για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων και τη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την οικονομία, με προτεραιότητα στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, αλλά και στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου (Cisco, Deloitte, κ.λ.π.) και των κοινωνικών εταίρων και φορέων, είχαν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την εξεύρεση στοχευμένων και άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων που θα απαντούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό με κατάλληλες γνώσεις και προσόντα, καθώς επίσης για την ανάγκη σύζευξης μεταξύ της προσφοράς και ζήτησης και της μείωσης του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις