Πέμπτη, 22 Φεβ.
16oC Αθήνα

Μάριο Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα κάνει δική της αξιολόγηση του ελληνικού χρέους

Μάριο Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα κάνει δική της αξιολόγηση του ελληνικού χρέους
φωτογραφία Reuters

Πρώτα θα κάνουμε ανάλυση του χρέους της Ελλάδας και της βιωσιμότητάς του και μετά θα αποφασίσουμε για την ποσοτική χαλάρωση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ντράγκι περιέγραψε τη διαδικασία η οποία πρέπει να προηγηθεί προκειμένου να μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στο ευνοϊκό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, για το αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, o Ντράγκι ανέφερε τα εξής:

Για να συνεχιστεί το Waiver μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να υπάρξει η θετική αξιολόγηση από την πλευρά της Τράπεζας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ντράγκι: Κλειδί η αξιολόγηση για την ποσοτική χαλάρωση

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚT θα κάνει τη δική της αξιολόγηση, καθώς και την αξιολόγηση της διαχείρισης των κινδύνων, μετά την έγκριση της τελευταίας απόφασης του Eurogroup από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης και μετά τις απαραίτητες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

“Το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 20 Αυγούστου, δεν εγγυάται την συνέχιση του waiver, παρά μόνο αν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική”, διευκρίνισε, καταλήγοντας, ο Ντράγκι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις