Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Το μαχαίρι στο λαιμό της Αθήνας βάζουν οι δανειστές: ο χρόνος τελειώνει, τρέξτε να προλάβετε

διαπραγματευση δανειστές

Οι δανειστές λίγο πριν φτάσουν στην Αθήνα για διαβουλεύσεις – εξπρές στα πρότυπα της προηγούμενης αξιολόγησης σηκώνουν τους τόνους και κάνουν λόγο ευθέως για αυξημένη εποπτεία μετά το Μνημόνιο. Ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το μήνυμα που έλαβε από το Βερολίνο, δείχνει να μεταβάλλει την στάση του και γίνεται πιο πιεστικός προς την Αθήνα, ενώ η τρόικα με κείμενο που απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση βάζει μία σειρά από νέα ζητήματα, για την μετά μνημόνιο εποχή, κάνοντας την καθαρή έξοδο στην οποία ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου να μοιάζει μάλλον ως … Γολγοθάς.

Όπως αναφέρει η Μάριο Σεντένο στην απολογιστική του επιστολή προς τους ομολόγους του, τονίζει ότι «στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) πριν από την σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου».

Στο σχετικό κείμενο περιγράφεται η δέσμευση της ελληνικής πλευράς, αλλά παράλληλα καθιστά σαφές ότι μία επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης έως την σύνοδο της 21ης Ιουνίου είναι βασική προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα. Δηλαδή ώστε το Eurogroup να αποφασίσει το συνολικό οδικό χάρτη για την εποχή μετά τον Αύγουστο.

Με λίγα λόγια η Αθήνα έχει ένα στενό περιθώριο 14 ημερών, ώστε να επιτευχθεί η πρώτη συμφωνία για τα 88 προαπαιτούμενα. Η πρόοδος προς το παρόν βρίσκεται σε… νηπιακό στάδιο, με μόλις τρία να είναι έτοιμα με βάση την κατάσταση που περιγράφεται από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Πρώτος στόχος είναι να βελτιωθεί η εικόνα έως την άλλη Δευτέρα. Τότε συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σε επίπεδο EWG (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραστεί ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης), αλλά και αρχίζει η κάθοδος στην Αθήνα των θεσμών. Ο ακριβής χρόνος που θα έρθει η τρόικα στην ελληνική πρωτεύουσα δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά το αργότερο την προσεχή Τετάρτη θα πιάσει δουλειά.

Ο χρόνος δεν τελειώνει στις 24 Μαΐου, αλλά νωρίτερα. Και τούτο διότι αν γίνει εφικτή αυτή η τεχνική συμφωνία (δηλαδή αν αποφασιστεί το πώς και πότε θα γίνουν τα προαπαιτούμενα αυτά και αν βρεθεί λύση στα ανοικτά πολιτικά θέματα για το αφορολόγητο, τον εξωδικαστικό, το εργασιακό κλπ), μετά πρέπει να καθαρογραφούν τα κείμενα της συμφωνίας και πιθανόν να γίνει έκτακτο EWG προετοιμασίας της απόφασης της συνόδου. Γι αυτό και – προς το παρόν – σχεδιάζεται η ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Αθήνα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας….

Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζονται σειρά ενεργειών, όπως νόμοι, εγκύκλιοι κ.α, έτσι ώστε να μην απαιτηθεί τεχνική παράταση του Προγράμματος, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με βάση την εικόνα που αυτή την στιγμή υπάρχει.

Η επιστολή Σεντένο

Για την Ελλάδα στην επιστολή προς τα μέλη του Eurogroup μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η αρχίζει η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στις 14 Μαΐου και «στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από την σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου». Επισημαίνεται ότι πέρα από τα 22 προαπαιτούμενα, στην σύνοδο του Απριλίου «πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος».

Γίνεται αναφορά και στην ενισχυμένη εποπτεία η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε από την Κομισιόν στο Eurogroup όπως αναφέρεται. Επισημαίνεται ότι «συζητήσαμε επίσης πώς μπορούμε να στηρίξουμε περαιτέρω τις ελληνικές αρχές στις συνεχείς μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες τα χρόνια μετά το πρόγραμμα. Σημειώσαμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει μια διάδοχη συμφωνία (successor arrangement). Όσον αφορά τη μελλοντική παρακολούθηση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε γνώση του λεγόμενου εργαλείου “ενισχυμένης επιτήρησης”, όπως πρότεινε η Επιτροπή. Η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες».

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις