Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Με τα κιάλια βλέπουμε ξανά την έξοδο στις αγορές – Νέο άλμα στα ομόλογα πάνω από το 4,1%

Με τα κιάλια βλέπουμε ξανά την έξοδο στις αγορές – Νέο άλμα στα ομόλογα πάνω από το 4,1%

Η αγορά ομολόγων αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνάει, ότι και ρηχή είναι, αλλά και ιδιαίτερα ευάλωτη. Μόλις δέκα ημέρες πριν από την έξοδο της Ελλάδος από την εποχή των μνημονίων και οι επενδυτές δεν δείχνουν να πείθονται ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της και ως εκ τούτου να δείξουν διάθεση να την δανείσουν.

Τα επιτόκια παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα, ακόμη και για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Χθες ήταν μία κακή μέρα με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υπερβαίνει κατά πολύ το 4,1%. Η δικαιολογία ότι υπήρξε αναστάτωση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μάλλον δεν μπορεί να πείσει εξ ολοκλήρου, αφού τα ελληνικά ομόλογα είχαν πολύ μεγαλύτερη άνοδο απ’ ότι στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να επιχειρηθεί τον Σεπτέμβριο δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, όπως σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο.

Με το «στοίχημα» της εξόδου στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος να έχει πλέον χαθεί, μετά την έντονη μεταβλητότητα που έχει προκαλέσει εκ νέου στην αγορά η Ιταλία, αλλά και τις νέες πιέσεις στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας αλλά και των αναδυόμενων αγορών που δημιουργούν οι εξελίξεις με Τουρκία και Ρωσία, οδηγώντας τους επενδυτές σε μαζική φυγή από τα assets υψηλού ρίσκου και σε στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να βάλει στο συρτάρι τα σχέδια νέας έκδοσης το φθινόπωρο. Εκτός αν γίνει κάποιο… θαύμα και οι αγορές σταθεροποιηθούν. Ωστόσο, τα χαμηλά 12ετίας και το 3,6% που άγγιξαν οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στα τέλη του Ιανουαρίου, έχουν αποδειχθεί ένα επίπεδο που δεν μπορεί να επαναπροσεγγίσουν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι σε όποια προσπάθεια ανάκαμψης έχουν επιχειρήσει να κάνουν το τελευταίο διάστημα.

Όπως προειδοποίησε χθες και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής «οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς». Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για επιστροφή στις αγορές, «πρέπει να είναι προσεκτική και καλοσχεδιασμένη η έξοδος» , όπως τόνισε, «δεδομένων τόσο της ύπαρξης σημαντικού ύψους ταμειακών αποθεματικών ασφαλείας όσο και των κινδύνων επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος σε περίπτωση σχετικά υψηλών επιτοκίων λόγω αναταραχών στις διεθνείς αγορές».

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, επέστρεψε και πάλι πάνω από το 4% και συγκεκριμένα στο 4,143% με άνοδο περίπου 4,1%.

Η ευρέως αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch σήμερα δεν εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον καταλύτη για αλλαγή του κλίματος. Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, θα είναι μία συντηρητική αναβάθμιση ανάλογη με αυτή της S&P, κατά μία κλίμακα και στο Β+, κάτι που έχει ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές και παραμένει αρκετά μακριά από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού». Σε περίπτωση μίας πιο “επιθετικής” αναβάθμισης ωστόσο, το σήμα για την αγορά θα είναι θετικό, αν και λόγω της χαμηλής ρευστότητας αυτού του διαστήματος, η ευφορία δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις