Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Μεγαλοπρεπές άδειασμα και από την κυβέρνηση στο ΑΠΕ για τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις

Μεγαλοπρεπές άδειασμα και από την κυβέρνηση στο ΑΠΕ για τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις

– «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια», είπε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους
– Όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρηθούν, ξεκαθάρισε η Κομισιόν
– Άλμα στην αγορά ομολόγων – Αρνητικές οι αγορές στο ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων

Απίστευτα είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών όσον αφορά στο θέμα της αναβολής ή μη της απόφασης για μείωση των συντάξεων. Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί όταν σε ένα τηλεγράφημα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ότι επήλθε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των συντάξεων. Έγραφε επί λέξει: «Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Αυτό διαψεύστηκε στην συνέχεια, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από την ίδια την κυβέρνηση στις τρεις το μεσημέρι, αφού ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, σύρθηκε σε διάψευση της συμφωνίας για το θέμα των συντάξεων αφού την ίδια την συμφωνία είχε διαψεύσει η Κομισιόν με τον πιο επίσημο τρόπο αλλά και οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας και αυτό αποτυπώθηκε άμεσα στα ομόλογα!

Το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στάθηκε αφορμή και για ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και ειδικά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΑΠΕ.

Κι αυτό, γιατί στο τηλεγράφημα αναφερόταν ότι οι ευρωπαϊκές πηγές που μιλούσαν για συμφωνία για τις συντάξεις ανέφεραν επίσης ότι έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ που μίλησε για fake news αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανέφεραν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε δήλωση με την οποία εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και επί της ουσίας υιοθετούσε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Όμως, η αντίδραση των αγορών φαίνεται ότι τρόμαξε την Αθήνα που μέσω του ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν είναι αλήθεια όσα έγραψε το ΑΠΕ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις