Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μειωμένη ή μηδενική προκαταβολή φόρου και για το 2021

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 3,3 δισ. ευρώ το 2020

Η στήριξη της οικονομίας αποτελεί ένα συνεχές στοίχημα για την κυβέρνηση, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως η παρούσα.

Στο υπουργείο Οικονομικών, όμως προσπαθούν να ισορροπήσουν, ανάμεσα στην ανάγκη διατηρηθεί ως ένα βαθμό η σχέση εσόδων – εξόδων και στην εκ των πραγμάτων αναγκαία ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Πλέον οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν, ότι η συνέχιση επί μακρόν του lockdown εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την επόμενη ημέρα της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να ενισχύσουν την ρευστότητα με τρόπους που δεν θα επιβαρύνουν το χρέος, αλλά μόνο το έλλειμμα και σε βαθμό αναστρέψιμο και μάλιστα λογιστικό.

Ένας εξ αυτών των τρόπων είναι η μείωση ή ακόμη και η εξαφάνιση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που έχουν πληγεί από την πανδημία. Πρόκειται για ένα μέτρο με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Στην πράξη μία επιχείρηση που κατέγραψε κέρδη, θα πληρώσουν το σύνολο του φόρου που της αναλογεί, απλά δεν θα τον προπληρώσει, όπως συνέβαινε τουλάχιστον μέχρι το 2019.

Μειωμένη η μηδενική προκαταβολή

Το σενάριο που επανέρχεται είναι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος να είναι μειωμένη ή ακόμη και μηδενική και για το 2021 για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κατέγραψαν κέρδη το 2020 αλλά είχαν σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών και εξετάζεται σοβαρά, με τις πιθανότητες να γέρνουν σαφώς προς την κατεύθυνση να γίνει δεκτό, δίνοντας μία σοβαρή ανάσα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

click4more: Σκληρό lockdown ή στοχευμένα μέτρα τα δυο σενάρια – Μέρα αποφάσεων

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το Μάιο όταν θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για την ένταση και της έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία, αλλά και το πότε αυτή θα μπορέσει να αρχίσει να φθίνει, φέρνοντας πιο κοντά την κανονικότητα.

Το μέτρο πάντως θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσει μόνο για τα κέρδη που θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους.

Η εφαρμογή του μέτρου ανάλογα με την πτώση του τζίρου

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει το «ψαλίδι» να εφαρμοστεί όπως και το 2020. Δηλαδή να ισχύσει κλιμακωτή μείωση η και κατάργηση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου με βάση το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι. Ειδικότερα:

  • για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό «κουρέματος» του φόρου θα ανέλθει στο 30%,

  • για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%,

  • για πτώση τζίρου 25,01%-35% θα διαμορφωθεί  στο 70% ενώ

  • για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% η μείωση της προκαταβολής θα είναι 100% δηλαδή θα μηδενιστεί.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι καθώς λόγω της ραγδαίας πτώσης του τζίρου θα διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα εμφανίσουν ζημιές ενώ θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των κερδών με αποτέλεσμα να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για την προκαταβολή φόρου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή, τα αποτελέσματα των οικονομικών τους καταστάσεων για τη χρήση του 2020 που ξέσπασε η  πανδημική κρίση είναι αυτά που θα καθορίσουν την εφαρμογή της  μειωμένης προκαταβολής.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,8 δις ευρώ από 3,34 δις. ευρώ το 2019 δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δις. ευρώ περίπου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις