Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μείωση 35% στις κύριες συντάξεις – Πρόταση σοκ, ποιοι κινδυνεύουν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Είναι περίπου 1.600.000 οι συνταξιούχοι που κινδυνεύουν με μείωση στην κύρια σύνταξή τους που μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και 400 ευρώ το μήνα.

Ο κίνδυνος προέρχεται από την απαίτηση του ΔΝΤ για “ξεπάγωμα” των συντάξεων που δεν μπήκαν στην κλίνη του Προκρούστη καθώς δεν μπήκαν στον επανυπολογισμό, έμειναν αλώβητες καθώς ίσχυσε η λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Εάν πάψει να ισχύει η προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις τότε οι μειώσεις θα είναι κατά μέσο όρο 170 ευρώ, θα κυμανθούν δηλαδή από 30 ως και 400 ευρώ.
Το ΔΝΤ κάνει (κατά πάγια τακτική) λόγο για υψηλή δαπάνη στις συντάξεις και ζητά να καταργηθεί η προσωπική διαφορά. Αν λοιπόν πάψει να ισχύει η διάταξη που λέει ότι οι παλιές συντάξεις “παγώνουν” μέχρι να εξισωθούν με αυτές οι νέες τότε θα μπει αυτόματος κόφτης που θα στοιχίσει πολύ ακριβά στους συνταξιούχους.
Μάλιστα περισσότερο απ’ όλους θα θιγούν όσοι έχουν από 25 έτη ασφάλισης και πάνω, καθώς με βάση τους υπολογισμούς όσο περισσότερα τα έτη και οι κρατήσεις που έχουν καταβάλει οι συνταξιούχοι (και άρα όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη) τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η μείωση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε