Τετάρτη, 21 Φεβ.
12oC Αθήνα

Μείωση ΦΠΑ: «Βαφτίζουν» τον καφέ… σάντουιτς και γλιτώνουν φόρους

Μείωση ΦΠΑ: «Βαφτίζουν» τον καφέ… σάντουιτς και γλιτώνουν φόρους

Μπορεί να υπάρχουν δημοσιονομικά ελλείμματα, εμπορικά ελλείμματα, έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα, αλλά ένα έλλειμμα που ποτέ δεν αντιμετώπισαν οι Έλληνες, είναι έλλειμμα στην φαντασία. Και αυτό φάνηκε ξανά τώρα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Έτσι έχουν αντιμετωπίσει – με επιτυχία – πολλές φορές ζητήματα φοροαποφυγής. Έτσι και τώρα που ο ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα ποικίλει ανάλογα το προϊόν και το που αυτό σερβίρεται ή αγοράζεται, οι επιχειρηματίες βρήκαν τη… λύση προκειμένου να μειώσουν, αν και δεν πρέπει, τον ΦΠΑ. Και όλα αυτά έστω και αν η συναλλαγή είναι ηλεκτρονική και η απόδειξη εκδίδεται κανονικά.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα ιδιότυπο τρόπο που υπολογίζεται ο ΦΠΑ. Ό,τι τρώγεται έχει μετακομίσει στον μειωμένο συντελεστή ενώ ότι πίνεται παραμένει στο 24%.

Στις καφετέριες κυρίως ή σε επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού, το κόλπο φαίνεται σχετικά εύκολο. Αν ο πελάτης παραγγείλει καφέ ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, με την τιμή να παραμένει ίδια σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα 1,5 ευρώ αλλά η ταμειακή εκδώσει απόδειξη με την ένδειξη «γεύμα» ή «διάφορα» (όπως είναι σύνηθες) και ΦΠΑ 13%, με συνοπτικές διαδικασίες ο συνολικός ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση περιορίζεται

Τα πρώτα σχετικά φαινόμενα έχουν καταγραφεί από υποψιασμένους καταναλωτές και δεν θα αργήσει να βρεθεί στο ραντάρ των διασταυρώσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς παράλληλα με τα παλιά «κόλπα» των πειραγμένων ταμειακών μηχανών ή αποδείξεων μόνο από το POS στην περίπτωση όπου ο πελάτης πληρώνει με κάρτα. Αν πληρώνει με μετρητά, η υποκατάσταση της απόδειξης από το δελτίο παραγγελίας είναι το πιο συνηθισμένο και  εκτιμάται πως δεν θα αργήσει να εμφανιστεί όσο ανεβαίνει η τουριστική κίνηση.

Ήδη η ΑΑΔΕ στον ετήσιο προγραμματισμό της έχει ανακοινώσει ότι στο σύνολο των 72.000 προληπτικών ελέγχων, τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας θα επικεντρωθούν:

  • σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα
  • σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης
  • σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Παράλληλα σχεδιάζονται 6.000 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ, τουλάχιστον 11.500 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, όπου οι έλεγχοι του παρελθόντος έχουν αποκαλύψει παραβατικότητα στην περιοχή του 60%.

Το ελεγκτικό σαφάρι δεν σταματά εδώ. Προβλέπεται η διενέργεια τουλάχιστον 50.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από λοιπά τμήματα Δ.ΟΥ.

Οι έλεγχοι αυτοί αποκτούν πλέον πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά τις διαφορές ΦΠΑ στην εστίαση ανάμεσα σε ότι  τρώγεται και ότι πίνεται…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις