Τρίτη, 28 Μαΐ
20oC Αθήνα

Μείωση μισθών και συντάξεων – Το πακέτο για να κλείσει η διαπραγμάτευση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Που θα πάει τελικά το αφορολόγητο και πόσα θα πληρώσουν μισθωτοί, αγρότες, συνταξιούχοι
– Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις και ποιοι φαίνεται ότι γλιτώνουν τις περικοπές
– Το επικρατέστερο σενάριο για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα

Ακόμη μια διαπραγμάτευση με… τελεσίγραφα από τη μεριά των θεσμών που απαντούν με απειλές στην Αθήνα που αρνείται να θεσμοθετήσει οριζόντια μέτρα.
Όλα πλέον δείχνει ότι στο παρασκήνιο το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι για μείωση του αφορολόγητου.
Φαίνεται ότι σε πρώτη φάση και για την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% για τα πέντε επόμενα χρόνια με βάση τους υπολογισμούς και την “φωτογραφία” της οικονομικής κατάστασης αυτή τη στιγμή προκρίνεται η λύση για μείωση μόνο στο αφορολόγητο και μένει σε “εφεδρεία” η μείωση των κύριων συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων μέσω της περικοπής ή της πλήρους κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Η μείωση του αφορολόγητου, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, θα είναι από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 με 6.500 ευρώ, γεγονός που θα σημάνει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μείωση της έκπτωσης στον φόρο από τα 1.900 στα 1.450, δηλαδή θα σημάνει μια αύξηση στον φόρο για όλους περί τα 450 ευρώ.
Εκτιμάται ότι η μείωση του αφορολόγητου θα αυξήσει τα έσοδα κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αρκετό για το ΔΝΤ και έτσι επανέρχεται στο τραπέζι η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Η μείωση της προσωπικής διαφοράς θα επιφέρει 1,5 στον κρατικό κορβανά, συμπληρώνοντας ίσως το ποσό που απαιτεί το ΔΝΤ, ωστόσο προς το παρόν σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα φαίνεται πως η περικοπή αυτή αποφεύγεται.
Μένει ωστόσο η απαίτηση για πλεονάσματα 3,5% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάποιοι μάλιστα μιλούν για διάστημα πέντε ετών, και έτσι μένουν στο τραπέζι εκτός της προσωπικής διαφοράς και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και το πάγωμα ή ακόμη και οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε