Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου με αντίδοτο μειώσεις σε ΦΠΑ και φόρους

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου με αντίδοτο μειώσεις σε ΦΠΑ και φόρους

– Το ΔΝΤ αφήνει παράθυρο για μειώσεις σε ΦΠΑ και άμεσους φόρους
– Προϋπόθεση για το Ταμείο η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου
– Η μάχη για το υπερπεόνασμα και ποιοι θα πληρώσουν τη… νύφη

Μειώσεις στον ΦΠΑ, τους φορολογικούς συντελεστές και τις εισφορές προτείνει το ΔΝΤ για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά με δεδομένο ότι θα κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο. Παράλληλα προτείνει μία δέσμη μέτρων προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα επαληθευτούν οι προβλέψεις της κυβέρνησης για τον δημοσιονομικό χώρο και όχι οι δικές του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ταμείο στο περιβάλλον, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, θα ζητήσει – απαιτήσει σοβαρές και δυναμικές παρεμβάσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα θεωρεί ότι η μείωση του αφορολόγητου αποτελεί ένα διαρθρωτικό μέτρο και όχι δημοσιονομικό.

Στην έκθεσή του, το Ταμείο δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις ενώ αφαιρεί ουσιαστικά από την κυβέρνηση «πολιτικά όπλα» που σχεδίαζε να ενεργοποιήσει το φθινόπωρο, για να περάσει στη μεταμνημονιακή της αντεπίθεση, έχοντας πάντα το βλέμμα της στραμμένο στις κάλπες καθώς δεν βλέπει να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Πρόκειται ουσιαστικά για το πακέτο ελαφρύνσεων 750 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με σειρά στοχευμένων φορολογικών παρεμβάσεων, κυρίως προς τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα που έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το υπερπλεόνασμα που προβλέπει η κυβέρνηση αναμένεται να περιοριστεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2019. Το ΔΝΤ εκτιμά ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει -ούτε πρόκειται να υπάρξει μέχρι το 2023- «υπερπλεόνασμα» και άρα δημοσιονομικός χώρος για διανομή παροχών και μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Η εκτίμηση αυτή, που έρχεται μετά από ένα σερί λανθασμένων προβλέψεων του Ταμείου τα προηγούμενα χρόνια σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα, προκάλεσε και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Οι προτάσεις του Ταμείου

Μείωση αφορολόγητου: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα «κουρευτεί» κατά 3.000 ευρώ. Η μείωση αυτή θα φέρει έξτρα φόρους έως και 650 ευρώ στους φορολογούμενους, αγγίζοντας ακόμη και όσους αμείβονται με 500 ευρώ τον μήνα. Ακόμη και με την ενεργοποίηση των αντίμετρων, της μείωσης δηλαδή του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που εφαρμόζεται σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στο 20% και τη νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι επιβαρύνσεις για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ αγγίζουν ακόμα και τα 500 ευρώ.

Νέο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που να περιλαμβάνει και μείωση φορολογικών συντελεστών, εάν προκύψει χώρος, προτείνοντας μείωση του ΦΠΑ με τη δημιουργία ενιαίου συντελεστή και πλήρη κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων.

Αυστηρότερα μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας λογισμικού, με το οποίο θα αυξηθεί ο βαθμός αυτοματοποίησης των κατασχέσεων που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση σε βάρος όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ο τελικός στόχος είναι η όλη διαδικασία επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα.

Αναβάθμιση των κυριότερων συστημάτων πληροφορικής.

Μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο οφειλών που κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 101,35 δισ. ευρώ, τα 15,9 δισ. ευρώ θεωρούνται μη εισπράξιμα, με αποτέλεσμα τα πραγματικά χρέη προς την Εφορία να διαμορφώνονται στα 85,45 δισ. ευρώ.

Ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης των κινδύνων συμμόρφωσης των φορολογούμενων.

Εκσυγχρονισμός των πρακτικών φορολογικού ελέγχου.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις