Τετάρτη, 29 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό που εφαρμόζει πραγματικά μεταρρυθμίσεις

Μέρκελ

“Πολλοί με επέκριναν, για το “πόσο κακή γυναίκα” ήμουν, που επέβαλλα πάντα αυστηρούς όρους”, ανέφερε από το Νταβός η Άνγκελα Μέρκελ.

Να “δικαιολογηθεί” για την σκληρή στάση που κράτησε στα προγράμματα διάσωσης ευρωπαϊκών χωρών κατά το παρελθόν θέλησε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως “Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις”, ενώ για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία σημείωσε πως έχουν επιστρέψει στην ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον η Μέρκελ από το Νταβός, επεσήμανε πως η Ευρώπη έχει πάρει τα μαθήματά της από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.

“Τότε πολλοί με επέκριναν, για το «πόσο κακή γυναίκα» ήμουν, που επέβαλλα πάντα τόσο αυστηρούς όρους. Αλλά πιστεύω ότι η Πορτογαλία είναι σήμερα ανταγωνιστική. Η Ιρλανδία είναι ανταγωνιστική. Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό έχει να κάνει και με αυτήν τη σκληρότητα, αλλά και με την προθυμία να βοηθήσουμε και να ανοίξουμε μια μεγάλη ομπρέλα διάσωσης”, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και προσέθεσε ότι η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη – και μέσω της Τραπεζικής Ένωσης και μέσω της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Σε ό,τι αφορά το εάν η ίδια η Γερμανία θα αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις της, η καγκελάριος Μέρκελ αντέτεινε ότι η χώρα επενδύει περισσότερο από ποτέ, κυρίως σε πολιτικές για το κλίμα. Αντιμετωπίζει μάλιστα το “πρόβλημα” ότι υπάρχουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να απορροφηθούν και γι’ αυτό πρέπει να βελτιωθούν οι μηχανισμοί σχεδιασμού των επενδύσεων, σημείωσε.

“Η Γερμανία δεν θα μείνει έξω από αυτές τις πολιτικές. Η καινοτομία, η έρευνα, η ανάπτυξη, οδηγούν αυτές τις επενδύσεις”, διαβεβαίωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε την κρίση του 2008 σχετικά γρήγορα, με συντονισμένες αποφάσεις και συνεργασία, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές επιμέρους εμπορικές διαμάχες. “Η ανασφάλεια και ο απομονωτισμός δεν βοηθούν την ανάπτυξη”, είπε χαρακτηριστικά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις