Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μέτρα για ρεύμα και θέρμανση: Απευθείας επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ – Ανακοινώσεις στις 11:00

Μέτρα για ρεύμα και θέρμανση: Απευθείας επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ – Ανακοινώσεις στις 11:00

Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με επιδοτήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ανακοινώνουν σήμερα (08.10.2021) στις 11:00 οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όλα δείχνουν ότι το επίδομα για το ρεύμα θα διπλασιαστεί, ενώ θα διευρυνθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Λίγα… στοιχεία για το πρόκειται να ανακοινωθεί από τους τρεις υπουργούς στις 11:00 έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, που μίλησε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Το συνολικό κονδύλι για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να απορροφηθούν οι πρωτοφανείς ενεργειακές ανατιμήσεις, θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα καλυφθούν οι βασικές ενεργειακές ανάγκες στα νοικοκυριά, είπε ο Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι 8 στα 10 νοικοκυριά θα δουν αύξηση που δεν θα ξεπερνά τα 2 – 3 ευρώ στους λογαριασμούς τους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές «πέρα από κάθε λογική» και έκανε ειδική αναφορά στην τιμή του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου πενταπλασιάστηκε.

Το μεγαλύτερο κονδύλι του νοικοκυριού πάει στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ρεύμα, σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας, γι’ αυτό και θα γίνει απευθείας επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή πέλλετ.

«Θα ανακοινώσουμε μια αναθεωρημένη, επικαιροποιημένη στήριξη, δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι στις τιμές που αλλάζουν κάθε μήνα. Συστήσαμε για αυτό το λόγο το Ταμείο Μετάβασης, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ανάλογα προσαρμόζουμε τη στήριξή μας στα νοικοκυριά», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

Όσον αφορά τον ειδικό φόρο στα καύσιμα ανέφερε πως υπάρχει η εντύπωση ότι μειώνοντας τον ειδικό φόρο, αυτό περνάει στη τελική τιμή. Δεν ισχύει πάντα γιατί υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια και απορροφάται από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Για την πράσινη ενέργεια είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις φωνές λαϊκισμού ότι για όλη αυτή την ακρίβεια φταίει η στρατηγική της Ευρώπης για την “πράσινη” μετάβαση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις