Site icon NewsIT

Μία ανάσα πάνω από το 2% το 10ετές ομόλογο και λίγο πριν το 1% το 5ετές

03.07.2019 | 18:04
Μία ανάσα πάνω από το 2% το 10ετές ομόλογο και λίγο πριν το 1% το 5ετές

Το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο στην αγορά ομολόγων. Μία ανάσα πάνω από το 2% το 10ετές ομόλογο και λίγο πριν το 1% το 5ετές.

Το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο προσέγγισε σήμερα το 2% και συγκεκριμένα είχε χαμηλότερο ημέρας το 2,039%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, ενώ τo 5ετές ομόλογο είχε χαμηλό ημέρα το 1,037% που επίσης αποτελεί ανάλογο ρεκόρ. Την ίδια ώρα πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να υπερβαίνει μετά από πολύ καιρό τις 890 μονάδες και να βλέπει τα ιστορικά υψηλά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ιδιαίτερα θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική αγορά, μετοχών και ομολόγων, εξαιτίας της διαφαινόμενης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, συμβάλει και η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για επικεφαλής της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε τα ομόλογα της Ευρωζώνης με τις αποδόσεις να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση, σημειώνοντας νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τους, ειδικά σε αυτά της Περιφέρειας.

Σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ διαμορφώνονται οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και στην Αυστρία, με το κόστος δανεισμού της Γαλλίας να υποχωρεί σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος, ενώ στην Ιταλία η απόδοση του δεκαετούς τίτλου άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών.

Το ελληνικό spread έναντι των 10ετών γερμανικών ομολόγων, διαμορφώνεται κοντά στις 243 μονάδες βάσης, που είναι περίπου στα επίπεδα όπου βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2010 πριν μπει η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων.

Όπως έγραψε το πρωί το newsit.gr η Ελλάδα δεν αποκλείεται να επιχειρήσει την έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιούλιο και η σχετική απόφαση είναι στα χέρια του νέου υπουργού Οικονομικών.

Χρηματιστήριο

Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξεως του 1,93% και διαμορφώθηκε στις 891,31 μονάδες, βλέποντας πλέον τις 900 μονάδες. Να σημειωθεί ότι το ανώτερο επίπεδο επί ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 937 μονάδες, που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,89%, στις 2.269,70 μονάδες, ενώ στο 0,73% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.360,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,86% στις 817,16 μονάδες.

Στο ταμπλό , η ΔΕΗ έκλεψε την παράσταση με το +15,07% που σημείωσε, ενώ ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αέκλεισε στο +5,20%. Κέρδη 3,52% σημείωσε ο Φουρλής, η Motor Oil ενισχύθηκε κατά 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Σαράντης, Aegean, Coca Cola, Jumbo, Εθνική και ΕΧΑΕ.

Τα κέρδη σε Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Cenergy ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και ΟΤΕ.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version