Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Οι αγορές… ψήφισαν – Πτώση ρεκόρ σε 10ετές και 5ετές ομόλογο

Εκλογές 2019: Οι αγορές… ψήφισαν – Πτώση ρεκόρ σε 10ετές και 5ετές ομόλογο

Θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο μέσα στον Ιούλιο από τη νέα κυβέρνηση;
Ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις του 10ετούς και του 5ετους ομολόγου.
Με το δάχτυλο στην σκανδάλη ο ΟΔΔΗΧ, περιμένει νεύμα από τον επόμενο υπουργό Οικονομικών.
Citigroup: Η ΝΔ μπορεί να πείσει τους Ευρωπαίους για μείωση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε σχεδιάσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο οι εξελίξεις τον πρόλαβαν προκήρυξη εκλογών και ο σχεδιασμός παρέμεινε στο συρτάρι. Η ραγδαία αποκλιμάκωση όμως των επιτοκίων στα ομόλογα θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει την νέα κυβέρνηση στο να επιχειρήσει αυτό που δεν τόλμησε τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και βέβαια είναι μία πρόκληση, αρκεί να δει κανείς τις αποδόσεις τόσο στο 10ετές όσο και στο 5ετές που αποτελούν ιστορικά χαμηλά και μάλιστα η αποκλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή. Στον ΟΔΔΗΧ είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη και αρκεί ένα νεύμα από τον επόμενο υπουργό Οικονομικών προκειμένου να γίνει η κίνηση εξόδου με 7ετές αυτή την φορά. Η χώρα έχει εκδώσει ήδη 5ετές και 10ετές οπότε το 7ετές είναι αυτό που λείπει προκειμένου να υπάρξει η σωστή διασπορά σε εκδόσεις και να φτιαχτεί μία άξια λόγου καμπύλη ομολόγων.

Χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 2,094% καταγράφοντας πτώση της τάξης του 61% από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το 5ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 1,2% από 2,2% που ήταν προ των ευρωεκλογών.  Το διεθνές περιβάλλον βοηθάει στα μέγιστα όμως ο βασικός καταλύτης για να ακολουθήσουν τα ελληνικά ομόλογα το ευρύτερο κλίμα είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Ενδεικτική είναι η νέα εκτίμηση της Citigroup, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους πιστωτές να δώσουν το πράσινο φως για τη χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023. Μάλιστα, η Citi ενώ στην ουσία θεωρεί ότι τα προεκλογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά κάποιο τρόπο… δένουν τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης για να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μειώσει τους φόρους, εκτιμά ότι μία πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα στάση από τη ΝΔ θα οδηγήσει σε μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

Click4more: Τάκης Θεοδωρικάκος: Αυτά θα κάνει η ΝΔ

Η σύγκριση με το κοντινό παρελθόν δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βελτίωση που έχει σημειωθεί μέσα στον Ιούνιο στο πως βλέπουν οι επενδυτές την Ελλάδα και τις προσδοκίες που δημιουργεί η πιθανότητα εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε περιόδους ευφορίας στις αγορές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωναν μικρή αποκλιμάκωση για να εκτιναχθούν ξανά όταν επιδεινώνονταν οι συνθήκες. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, αφού οι ελληνικοί τίτλοι επιδεικνύουν σοβαρές αντοχές. Αποτέλεσμα είναι οι αποδόσεις να καταγράφουν μεγαλύτερη πτώση από τους υπόλοιπους τίτλους της Ευρωζώνης στις… καλές ημέρες και να μην αυξάνονται πολύ όταν το κλίμα «βαραίνει».

Το country risk υποχωρεί και οι ανησυχίες για τον μεγάλο ασθενή της Ευρωζώνης μετατρέπονται σε προσδοκίες, σε μία εντελώς αντίθετη τροχιά από αυτή που ακολούθησε η χώρα πριν τις εκλογές του 2015. Μπορεί η αγορά των ελληνικών ομολόγων να είναι ρηχή που σημαίνει ότι είναι ευάλωτη σε έντονες διακυμάνσεις, εντούτοις η αποκλιμάκωση είναι τόσο εντυπωσιακή που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας.

Μέχρι και το 25ετές ομόλογο εμφανίζει επιτόκιο που πριν από λίγο καιρό φαινόταν απίστευτο. Στις συναλλαγές της Τρίτης 2 Ιουλίου, η απόδοση του ελληνικού 25ετούς άγγιξε το 3%, σημειώνοντας «βουτιά» της τάξης του 32% από τις ευρωεκλογές, όταν σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχει καταγράψει πτώση 41%. Η απόδοση του μικρότερου σε διάρκεια 5ετούς ομολόγου έχει «γκρεμιστεί» κατά 65% από την αρχή του έτους και κατά 45% από τις ευρωεκλογές.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η προσδοκία για πολιτική αλλαγή και εφαρμογή μιας πιο αναπτυξιακής ατζέντας δίνει αφορμή σε όσους επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα πριν ολοκληρωθεί η κυβερνητική μετάβαση και εφαρμοστούν οι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές που θα φέρουν τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα, έτσι ώστε να ωφεληθούν στο έπακρο από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις