Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Μικρά και ποιοτικά ξενοδοχεία στηρίζουν τον τουρισμό – Δηλώσεις του Γιάννη Χατζή προέδρου της ΠΟΞ

Μικρά και ποιοτικά ξενοδοχεία στηρίζουν τον τουρισμό – Δηλώσεις του Γιάννη Χατζή προέδρου της ΠΟΞ
Φωτογραφία-Eurokinissi

Αισιόδοξος για την νέα τουριστική σεζόν δηλώνει ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γιάννης Χατζής, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν στον τομέα της ποιοτικής φιλοξενίας, μικρότερα τουριστικά καταλύματα, λίγων αστέρων.

Όπως ανέφερε σε άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, τα ξενοδοχεία με ένα έως και τρία αστέρια, που αφορούν το 70% του συνόλου των καταλυμάτων, μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους τουρίστες και να καταστούν εξίσου ανταγωνιστικά με τα πολυτελή ξενοδοχεία περισσότερων αστέρων.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια μελετημένη στρατηγική, που μπορεί να αναδείξει την επόμενη μέρα, καθώς αποτελούν μια σημαντική κατηγορία για τον τουρισμό. Υπολογίζεται ότι περί τα 7.500 ξενοδοχεία, ανήκουν στις πρώτες κατηγορίες της κατάταξης με ένα έως και τρία αστέρια.

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της προεδρίας από τον Γρηγόρη Τάσιο, ο Γιάννης Χατζής, τόνισε την ευθύνη του να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του στην ΠΟΞ, βάζοντας ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων του θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, το τέλος ανθεκτικότητας, ο ανταγωνισμός, τα υψηλά κόστη και άλλα.

Ιδιαίτερα για το θέμα του προσωπικού ο κ. Χατζής, ανέφερε πόσο σημαντικό είναι ο κόσμος που θα έρθει για να καλύψει τις απαιτούμενες θέσεις, να μπορεί να αφομοιωθεί εύκολα στα δεδομένα και το περιβάλλον της χώρας μας.

«Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί παγκόσμιο θέμα και όχι της Ελλάδας», ανέφερε ο ίδιος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί ελλείψεις από 300 έως 400 χιλιάδες άτομα σε προσωπικό για όλους τους κλάδους και τα στατιστικά σχετικών ερευνών που λένε ότι η ανάγκη εύρεσης προσωπικού θα συνεχίσει να μαστίζει την τουριστική βιομηχανία μέχρι το 2035.

Όσον αφορά τις χώρες από τις οποίες σημειώνονται οι μεγαλύτερες ελεύσεις, αλλά και αυτές που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές για τον τουρισμό της Ελλάδας, ο κ. Χατζής τόνισε ότι η χώρα μας προσελκύει επισκέπτες από παντού, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι οι ελεύσεις από την Ασία και ΗΠΑ, έχουν ακόμη τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, καθώς σημειώθηκαν αφίξεις άνω των 30 εκατ. ευρώ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2019. Για το 2024 οι προοπτικές εμφανίζονται εξίσου αισιόδοξες, καθώς το τουριστικό προϊόν της χώρας μας διαρκώς αναβαθμίζεται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις