Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

“Μην ακούτε όσα λέγονται για το κοίτασμα – Αν υπάρχει, είναι σε μεγάλο βάθος”

“Μην ακούτε όσα λέγονται για το κοίτασμα – Αν υπάρχει, είναι σε μεγάλο βάθος”

Ενθουσιασμό προκάλεσε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης η αποκάλυψη αναφορικά με τις ενδείξεις για ύπαρξη κοιτάσματος «μαμούθ» στα νότια της Κρήτης, η αξιοποίηση του οποίου θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας για τα επόμενα 70 χρόνια.

Η αποκάλυψη πως υπάρχουν ενδείξεις για σούπερ κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης έγινε από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννη Γρηγορίου, ενώ σύμφωνα με «Τα Νέα» οι σεισμικές έρευνες έφεραν το φως ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων νότια της Κρήτης. Αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για κοίτασμα διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης» στην Κύπρο.

Αν υπάρχει κοίτασμα, είναι σε τεράστιο βάθος

Σύμφωνα, πάντως, με τους γνωρίζοντες, καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί. Όπως λέει στο newsit.gr ο γεωλόγος Βασίλης Καρκούλιας, «απ’ ό,τι  ξέρουμε, αν υπάρχουν κοιτάσματα εκεί είναι πολύ βαθιά, δηλαδή στα 3.000 – 3.500 μέτρα». Σύμφωνα με τον καθηγητή σ’ αυτό το βάθος είναι πολύ δύσκολο να παράξουμε κάτι. Όπως λέει ο κ. Καρκούλιας «το να κατέβει τόσο χαμηλά το τρυπάνι για τη γεώτρηση δεν είναι εύκολο».

Click4more: ΕΛΠΕ: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα

Ακόμη και για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει σύμφωνα με τον καθηγητή να περιμένουμε μια επταετία, ενώ για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να περάσουν 13 έως 16 χρόνια από σήμερα. «Υπολογίστε ότι αφού βρούμε το κοίτασμα χρειαζόμαστε ακόμη 7 – 8 χρόνια μέχρι να αναπτυχθεί. Δηλαδή από σήμερα, αν υπάρχει κάτι και το βρούμε, χρειαζόμαστε 13 έως 16 χρόνια» τονίζει.

Μόνο με γεώτρηση βρίσκεται το κοίτασμα

Ο κ. Καρκούλιας προσθέτει ότι για να βρούμε πετρέλαιο πρέπει να κάνουμε γεώτρηση. Διαφορετικά λέει, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. «Μπορεί να υπάρχει κοίτασμα, μπορεί και να μην υπάρχει. Δεν το πιστεύω προσωπικά. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει κάτι πρώτον είναι πολύ βαθιά και δεύτερον για να το αποδείξουμε πρέπει να γίνει η πρώτη γεώτρηση και μετά άλλες δύο – τρεις για να περιχαράξουν το κοίτασμα» εξηγεί.

«Αν υπάρχει κοίτασμα και είναι τόσο μεγάλο, πράγματι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις για πολλές δεκαετίες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το τι ανάγκες θα έχει η χώρα και από το τι μείγμα ενέργειας θα χρησιμοποιήσουμε. Μην ακούτε αυτά που λέγονται. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάτι. Δεν αποκλείω να υπάρχει κοίτασμα, αλλά πρέπει να είναι πολύ μεγάλο για να μας συμφέρει να φτάσουμε σ’ αυτά τα βάθη και αν βρούμε η ιστορία θα κρατήσει για 13 έως 16 χρόνια» καταλήγει ο ίδιος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις